FN:
Vi er på vej mod katastrofal temperaturstigning

20210114172949476_1000
Børn køler ned i et stort springvand i den sydfranske by Nice i juni 2020, da store dele af Frankrig var ramt af hedebølge. 2020 blev det varmeste år, der er målt i Frankrig, siden målingerne begyndte i 1900. Inden da var det 2018, der var det varmeste år. (Arkivfoto) Foto: Valery Hache/Ritzau Scanpix
14. jan. 2021 20.35
FN's meteorologer ser en 1-til-5 risiko for, at verden når op over 1,5 graders temperaturstigning i 2024.

Sidste år var et af de tre varmeste år, der nogensinde er målt.

Det bekræfter Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) torsdag.

Gennemsnitstemperaturen i verden lå 1,2 grader over den temperatur, som verden oplevede før den industrielle revolution i slutningen af 1800-tallet.

Gennemsnitstemperaturen for hele året lå på 14,9 grader globalt.

Det er stort set det samme, som der er målt i 2016 og 2019, viser data, der er indsamlet af meteorologiske institutter i Europa, USA, Japan og Storbritannien.

FN's generalsekretær, António Guterres, peger på, at alle verdens regioner har oplevet usædvanligt ekstremt vejr. Og det kan blive værre, advarer han.

- Vi har kurs mod en katastrofal temperaturstigning på tre til fem grader i dette århundrede, siger han og opfordrer samtidig alle lande til at gøre klima til topprioritet.

Verdens lande indgik i 2015 en fælles klimaaftale på et topmøde i Paris.

Målet i aftalen er frem til 2050 at holde stigningen i den globale temperatur under to grader i forhold til niveauet fra før industrialiseringen.

Landene skal dog stræbe efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

WMO mener, at risikoen for, at verden når op over 1,5 graders stigning i 2024, er omkring en ud af fem.

I sidste uge målte EU-klimatjenesten Copernicus Climate Change ligeledes 2020 som et af de varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

De usædvanligt høje temperaturer i hele 2020 blev registreret på trods af vejrfænomenet La Niña. Det har normalt har en kølende effekt på de globale temperaturer.

Det var først i slutningen af året, at La Niña formåede at køle kloden lidt ned.

Det gør ifølge eksperter varmerekorden endnu mere bemærkelsesværdig.

- Det er et tydeligt tegn på, at de globale påvirkninger fra menneskeskabte klimaforandringer nu er lige så kraftige som naturkræfterne, siger WMO-chef Petteri Taalas.

- Drivhusgasser i atmosfæren er fortsat på rekordniveauer. Og kuldioxids lange levetid - den vigtigste gas - betyder, at planeten fortsat vil blive varmere, lyder den dystre prognose fra Taalas.

/ritzau/dpa