20210526-011209-L-1920x1277we
Tidligere Venstre-minister Inger Støjberg skal for en rigsret i den såkaldte Instrukssag. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Topembedsmænd fik slettet deres e-mails:
Nu kræver flertal lovændring

7. jun. 2021 07.33
Forsvundne mails kunne potentielt have skærpet Instrukskommissionens ansvarsvurderinger i sagen.

Et flertal uden om regeringen vil have en lovændring, så der går mindst fem år, før embedsmænds e-mails må slettes helt.

Det skriver DR, efter at programmet 21 Søndag har beskrevet, at en række topembedsmænd har fået slettet deres mailbokse.

Det har eksempelvis betydet, at Instrukskommissionen ikke kunne granske mailbokse fra flere topembedsmænd i sagen om den ulovlige adskillelse af alle asylpar.

Det gælder embedsmænd i både Udlændingestyrelsen og i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Kommission skulle placere ansvaret for den ulovlige adskillelse.

De Radikales retsordfører, Kristian Heegaard, mener, at fem år er passende, da det så følger linjen for forældelsesfristen i ministeransvarlighedsloven.

Enhedslisten og SF er også med på en stramning af loven. Dermed bakker alle tre støttepartier til regeringen op.

Dansk Folkeparti og Venstre støtter ligeledes en lovstramning.

- Det virker fornuftigt med en slettefrist på fem år, som så vil være identisk med forældelsesfristen i ministeransvarlighedsloven.

- Når en minister kan blive draget til ansvar fire et halvt år tilbage, så er det jo dybt uheldigt, hvis de beviser, som enten kan dømme elle frifinde ministeren, er forsvundet efter 30 dage.

- Det giver rigtig god mening, at de beviser skal kunne findes fem år tilbage, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V) til DR.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil tage en dialog med partierne om sagen. Det siger han til DR. Og der kan komme ændringer efter sommerferien, lyder det. Han vil ikke sige, om han støtter flertallets ønske.

De forsvundne mails kunne potentielt have skærpet kommissionens ansvarsvurderinger i sagen.

Det mener kommissionens formand, Peter Mørk Thomsen. Han understreger, at det er usandsynligt, at de slettede mails kunne have ført til mildere konklusioner.

Instrukssagen har ført til, at eksminister Inger Støjberg, som var den ansvarlige minister tilbage i 2016, da sagen kørte, skal for en rigsret. Den begynder senere i år.

/ritzau/