Trods appel fra Mette F: Flere virksomheder vil fyre

15. mar, 21:30

Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) med endnu en hjælpepakke i hånden beder virksomhederne om at holde igen med fyringer, så vil det for mange være svært eller direkte umuligt. Som det seneste forsøg på at undgå endnu større økonomisk krise er regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter enige om en lønkompensation til de virksomheder, der er hårdest ramt.

- Hold igen med fyresedlerne, appellerede statsminister Mette Frederiksen (S) søndag, da hun præsenterede aftalen sammen med arbejdsmarkedets parter.

Men for mange hårdt ramte vil det være umuligt, siger administrerende direktør Katia K. Østergaard Neumann fra Horesta, der repræsenterer 1.800 arbejdsgivere inden for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, skriver Politiken mandag. Hun siger til avisen:

- Det er en utopi at forestille sig, at en branche ikke skulle afskedige medarbejdere i så lang en periode, når den har fået fjernet hele sit eksistensgrundlag.

Aftalen betyder, at staten frem til 9. juni tilbyder at betale størstedelen af lønnen til de medarbejdere, der sendes hjem, fordi ordrebøgerne er tomme. Til gengæld skal virksomheden afstå fra fyringer i den periode, de modtager kompensation.

Kalder lønpakke "makværk"

Allerede i sidste uge blev 350 medarbejdere fyret af BC Group, der står bag blandt andet hotellet Bella Sky. Her kalder administrerende direktør Allan Agerholm aftalen om lønkompensation for "makværk".

- Som en ansvarlig leder er jeg nødt til at lægge en plan, der gør, at virksomheden er klar til en ny virkelighed. Og det er med færre medarbejdere, siger han til Politiken.

I virksomheden BF-Oks, der sælger kød til hoteller og kantiner, forventer ejer Michael Gertz, at hans omsætning tidligst vil være normaliseret næste år. Foreløbig har han sendt omkring halvdelen af de knap 40 medarbejdere hjem. Han anser det ikke for realistisk at holde igen med fyresedlerne:

- Det vil ramme mig hårdt, hvis jeg ikke må skære til i medarbejderstaben. Så skal de kunne give mig en garanti på, at jeg kommer 100 procent op i ordretilgang. Og det kan de jo ikke give mig.