2021031516044450_1000
Tyskland indstiller indtil videre vaccinationer med AstraZeneca-vaccine som følge af rapporter om risiko for blodpropper. Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix

Flere store lande sætter AstraZeneca-vaccine på pause

15. mar. 2021 18.07
Et voksende antal lande har sat covid-19-vaccinen fra AstraZeneca og Oxford Universitet midlertidigt i bero.

Tyskland indstiller indtil videre vaccinationer med AstraZeneca-vaccine som følge af rapporter om risiko for blodpropper. Det oplyser Sundhedsministeriet i Berlin mandag ifølge nyhedsbureauet Focus.

Meddelelsen er blevet fulgt op af lignende erklæringer fra regeringerne i Frankrig, Italien og Spanien.

De fire store EU-lande slutter sig dermed til et voksende antal lande, som har sat vaccinen fra AstraZeneca og Oxford Universitet midlertidigt i bero.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger, at anvendelsen af vaccinen er indstillet, indtil der foreligger en ny vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Han siger, at der er tale om en forsigtighedsforanstaltning, og at det er muligt, at vaccinationer med vaccinen genoptages hurtigt.

Spanien suspenderer brugen af AstraZeneca vaccinen "i hvert fald i to uger". Det siger landets sundhedsminister, Carolina Darias, mandag.

EMA holder torsdag et ekstraordinært møde om AstraZenecas vaccine mod covid-19. Agenturet siger mandag, at "fordelene ved AstraZenecas vaccine stadig opvejer risici".

Samtlige lande, der har suspenderet brugen af vaccinen, henviser til bekymring for vaccinens sikkerhed, efter at der i Norge, Danmark, Østrig og Italien er konstateret enkelte tilfælde af blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen.

Det er ikke konkluderet, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper. Det bliver i øjeblikket undersøgt.

Mandag kom der norske oplysninger om, at et dødsfald efter en vaccination undersøges. Den døde kvinde, som var under 50 år, var en af tre sygehusansatte, som blev indlagt med blodpropper efter at have fået vaccinen.

Der er dog ikke dokumenteret en forbindelse mellem vaccinationen og de tre sygdomstilfælde, understreger myndighederne ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Ifølge AstraZeneca har en analyse af medicinalvirksomhedens flere end 17 millioner vaccinedoser ikke vist tegn på øget risiko for blodpropper i lungerne eller i benene eller en reduktion af hvide blodlegemer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har frarådet suspenderingerne, da den ikke finder grund til bekymring i forbindelse med bivirkninger.

- Det er vigtigt, at vaccinationsindsatserne fortsætter, så vi kan redde liv, siger WHO's talsperson, Christian Lindmeier, til Reuters.

/ritzau/AFP