I 2019 havde 3F Byggegruppen 415 48 timers-møder med arbejdsgivere, der er mistænkt for at snyde med overenskomsten, og det er det højeste antal, siden systemet blev indført i 2010. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Social dumping: Flere sager end nogensinde før

19. feb 2020, 21:12
Antallet af de såkaldte 48 timers-møder, hvor en arbejdsgiver mistænkes for snyd og underbetaling, er på sit højeste siden indførslen i 2010.

Mens der lige nu forhandles overenskomst for landets bygningsarbejdere, kan fagforeningen 3F konstatere, at papirstakkene med sager om underbetaling og andre former for snyd er højere end nogensinde før.

LÆS OGSÅ: Handicappet politiker opfuset på Christiansborg: Nu afviser DF-sekretær

3F Byggegruppen, der organiser omkring 57.000 bygningsarbejdere, oplever nemlig en uformindsket stigning i de såkaldte 48 timers-møder, der er første skridt i sagsgangen, når fagforeningen opdager brud på overenskomsten. Det skriver Fagbladet 3F.

I 2019 havde 3F Byggegruppen 415 48 timers-møder med arbejdsgivere, der er mistænkt for at snyde med overenskomsten, og det er det højeste antal, siden systemet blev indført i 2010.

For fem år siden, i 2015, var tallet 287.

- De 415 sager fra sidste år er et udtryk for de udbredte problemer, vi har med snyd og overenskomstbrud i byggeriet. Der er forskellige grader af grovhed – det går lige fra firmaer, der dikterer løn- og arbejdsvilkår, hvor medarbejderne mister deres ret til selv at forhandle, til sager om trusler og falske underskrifter, siger næstformand i 3F Byggegruppen Palle Bisgaard.

Byggebranchen har i de senere år lagt ryg til en lang række sager om social dumping, hvor især udenlandske bygningsarbejdere er blevet snydt for millioner af kroner.

Og netop social dumping er også et af de helt centrale temaer i de igangværende overenskomstforhandlinger, hvor 3F Byggegruppen og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri skal finde fælles fodslag og indgå nye overenskomster for landets bygningsarbejdere.

Undersøgelser blandt 3F Byggegruppens medlemmer viser, at de vægter kampen mod social dumping som noget af det allervigtigste ved overenskomstforhandlingerne.

Jens Arnholtz, der er lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, mener også, at det høje antal 48 timers-møder vidner om en byggebranche, der kæmper med følgerne af udenlandsk arbejdskraft.

- Det er mange sager, og det viser, at der er noget at komme efter, når man går byggeriets forhold efter i sømmene, siger Jens Arnholtz.

En af de bygningsarbejdere, der indgår i statistikken for 48 timers-møder og har oplevet social dumping på egen krop, er polske Slawomir Adam Swietek, der frem til 2018 arbejdede på det københavns metrobyggeri for vikarbureauet Adecco.

Hjemme i Polen havde den 34-årige kranfører fået at vide, at han skulle arbejde fra 7-15 hver dag, men da han kom til København, var virkeligheden en helt anden.

- Jeg startede med 19 arbejdsdage uden pause. Kontoret bad mig om at blive, og jeg fik at vide, at jeg også skulle arbejde aften og nat. På et tidspunkt arbejdede jeg i 34 dage i streg med skiftende vagter dag, aften og nat, fortæller Slawomir Adam Swietek.

Da 3F’s københavnske afdeling for bygningsarbejdere, 3F BJMF, opdagede forholdene, førte det først til et 48 timers-møde og til sidst til en stor faglig sag mod vikarbureauet Adecco om brud på reglerne for arbejdstid og overtidsbetaling.

De store udfordringer med social dumping har fået 3F Byggegruppen til at kræve et løft i bunden af overenskomstens lønskala.

- Det er solidaritet med vores udenlandske kollegaer, som er dårligst betalt, og så er det en håndsrækning til de gode danske virksomheder, der lever op til overenskomsten, fordi det vil skabe en mere lige konkurrence, siger næstformand Palle Bisgaard.