Midt i nedtur:
Minister peger på ny aftale

20191021-084155-A-1920x1281we
Coronakrisen sender tusindvis af danskere ud i arbejdsløshed. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
20. mar. 2020 16.00
Antallet af folk, der er meldt ledige, har været tre-fire gange højere end normalt i denne uge.

Opdateret version kl. 16.00 med Peter Hummelgaards kommentarer til ledighedstal

Denne uge har budt på en stor stigning i antallet af personer, der melder sig som arbejdsløse.

Torsdag meldte 3495 personer sig ledige. Det er næsten fire gange så mange som normalt, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Den samme tendens har gjort sig gældende mandag, tirsdag og onsdag, og samlet har 18.200 meldt sig ledige i denne uge.

- Ledigheden stiger desværre som konsekvens af Corona-krisen. Vi gør alt vi kan så det her ikke skal ramme folks arbejde og levebrød. ‬ Derfor holder vi hånden under økonomien med en historisk stor hjælpepakke på et trecifret milliardbeløb. Et af de initiativer der allerede virker er aftalen om lønkompensation. Både ansatte i små virksomheder og ansatte på store arbejdspladser har fået en håndsrækning, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Lys i mørket

Hos Dansk Erhverv påpeger cheføkonom Tore Stramer, at man skal helt tilbage til finanskrisen for at se en lignende udvikling.

- Det er nedslående tal, der med al tydelighed viser, at arbejdsmarkedet er blevet ramt af en decideret fyringsbølge i ugen, der er gået, siger han i en skriftlig kommentar.

Mandag lød antallet af ledige på knap 7000, og Tore Stramer ser en smule lys i mørket, i og med at tallet er faldet i løbet af ugen.

- Der er tegn på, at fyringsbølgen er aftaget i styrke i løbet af ugen. Det er en tendens, som vi har en forhåbning om, vil fortsætte over de kommende dage og uger.

- Det skyldes primært, at myndighederne har reageret prompte med en række store hjælpepakker, siger Tore Stramer.

Aftalen om lønkompensation er et konkret redskab, som beskæftigelsesministeren opfordrer til at blive bragt i spil for a tredde arbejdspladser. Fredag meldte Billund Lufthavn ud, at man vil sende næsten 500 medarbejdere hjem og aktivere muligheden for at modtage lønkompensation via den statslige hjælpepakke.

- Jeg har set aftalen fra Billund Lufthavn. Mange flere har desuden tilkendegivet, at de vil benytte sig af af aftalen, hvilket er meget positivt. Endelig holder vi også hånden under de ledige, som hverken skal stå til rådighed eller bruge af deres dagpengeperiode i de næste tre måneder, siger Peter Hummelgaaard.

Håber at undgå nedtur

Erik Bjørsted er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og han håber, at ikke alt for mange danskere ender i langtidsledighed. 

- Siden foråret 2013 har vi måned efter måned set beskæftigelsen vokse næsten uafbrudt. Beskæftigelsen har i løbet af opsvinget nået et rekordhøjt niveau. Derfor gør det også ondt at se, at det i øjeblikket går den anden vej og flere stiller sig op i arbejdsløshedskøen. Forhåbentlig bliver nedturen ikke for lang og dyb, så vi kan undgå at alt for mange skubbes ud i langtidsledighed.