Stress_Hoved_i_skrivebord_Jens_N__rgaard_Larsen_Ritzau_Scanpix_1650px
Tre af fire medarbejdere i ydelses-teamet i Glostrup Kommune er sygmeldt efter implementering af nyt it-system Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Flere ansatte sygemeldt efter nyt sygedagpengesystem

14. jan. 2021 16.30
Sygedagpengesystemet KSD har taget hårdt på medarbejderne. I Glostrup Kommune er tre af fire ydelsesmedarbejdere blevet sygemeldt.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Den første sygemelding kom i juli. Den anden sygemelding i august. Og i november kom så den tredje sygemelding fra en af medarbejderne i teamet.

Det fortæller Susanne Nielsen, afdelingsleder for Ydelsesafdelingen i Glostrup Kommune, til HK Kommunal.dk. Hun er dermed også leder af ydelsesteamet for sygedagpenge, der forud for KSD-implementeringen var blevet midlertidigt opnormeret fra en til fire medarbejdere, for at sikre en succesfuld overgang til det nye system.

LÆS OGSÅ: Vil have ombudsmand til at se på nyt it-system: 'Grænsen er nået'

Men implementeringen af KSD har simpelthen taget hårdt på flere medarbejdere.

- Vi var ellers meget fortrøstningsfulde og glædede os rigtig meget til at få et nyt fagsystem, der blandt andet kunne automatisere en del af vores opgaver, men da problemerne bare fortsatte ud over den første indkøring, så begyndte frustrationer og dårlig samvittighed overfor borgere og virksomheder at ramme, fortæller Susanne Nielsen.

Frustration over ikke at kunne påvirke

Susanne Nielsen kan skære problematikken ind til to forhold.

For det første handler det om at bruge et IT-system – fyldt med fejl og mangler – som man ikke aktivt selv kan påvirke eller forbedre.

- Det giver en enorm frustration, fordi medarbejderne et gået fra at kunne alt selv i et kendt system til at være helt fremmede og umyndiggjort i forhold til et system, som ikke er logisk opbygget, og som derudover er stærkt fejlbehæftet både teknisk og lovgivningsmæssigt.

LÆS OGSÅ: Vil skrotte 'skandaløse' sygedagpengeregler: 'Man tramper på dem der ligger ned'

For det andet har ydelsesmedarbejdere en udpræget følelse af ansvarlighed over for borgere og virksomheder, der skal have deres penge og desuden hjælp til at bruge systemerne.

- Og når de ydelser ikke bliver udbetalt, fejludbetalt eller vi ikke kan forklare, hvordan tingene hænger sammen, så bliver det til dårlig samvittighed og ødelagt arbejdsglæde hos den enkelte medarbejder. Dertil kommer alle de skæld ud, som følger med fra flere og flere vrede borgere og virksomheder. Og det kan være dråben, der får bægeret til at flyde over.