20200424-120248-A-1920x1015we
FH's formand, Lizette Risgaard, er blandt afsenderne af budskabet. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

FH og regeringen:
Corona-regning må ikke ende hos eksportarbejdere

21. maj 2020 15.22
FH og regeringen vil styrke det aktive arbejde for mere fair, fri og bæredygtig handel for at sikre, at danske eksportarbejdspladser kommer bedst muligt gennem krisen.

I kølvandet på, at flere end 20 millioner amerikanere har mistet deres job, er der behov for at sikre, at dansk eksport kommer helskindet gennem den nuværende corona-krise. Sådan lyder den fælles udmelding fra formand for FH Lizette Risgaard, udenrigsminister Jeppe Kofod (S), formand for Dansk Metal Claus Jensen, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast og formand for 3F Per Christensen i et debatindlæg i Avisen Danmark.   

LÆS OGSÅ: Borgmester om genåbning - "En døduretfærdig aftale"

Omkring 825.000 danske jobs er nemlig knyttet til eksportsektoren, viser en analyse fra Dansk Industri. 

- Bag det tørre tal, gemmer der sig dygtige medarbejdere og gode arbejdspladser, der skaber værdi. Ikke bare for deres respektive virksomheder, men for samfundet som helhed. For Danmark, skriver de og fortsætter:

- Det er simpelthen et grundlag for vores velfærdssamfund og for vores hverdag, at slagteriarbejderne, smedene, lagerarbejderne, chaufførerne osv. producerer, transporterer og sælger produkter, som udlandet vil købe.

Af den fælles udmelding fremgår det også, at man ser bekymrende tegn på protektionisme og handelshindringer, hvor lande med den ene hånd giver positiv særbehandling til egne virksomheder, mens de med den anden hånd holder udenlandske varer ude.

- De tendenser udgør en trussel for et globalt ræs mod bunden på løn- og arbejdsvilkår. Hvis den handelsmæssige konsekvens af Corona-krisen bliver, at pris bliver det eneste konkurrenceparameter, så er det en direkte trussel mod lønmodtagerne, skriver de og tilføjer:

- For så bliver arbejdstagerne presset på arbejdsforhold og løn. Og så stiger det globale problem med såkaldt arbejdende fattige.

Set fra afsendernes perspektiv er det helt afgørende, at regningen for corona-krisen ikke ender hos danske eksportarbejdere. 

- Vi må sige det helt klart. Folk i arbejde, bør ikke være afhængige af velgørenhed for at få fyldt køleskabet op eller for at give deres børn nyt tøj, når det gamle bliver for småt. Det er dybt uretfærdigt. Det er komplet uacceptabelt, skriver afsenderne og tilføjer:

- Det må ikke blive konsekvensen af krisen – hverken herhjemme eller globalt. Det handler om retfærdighed. Når krisen kradser, må regningen ikke blot sendes videre til arbejdstagerne.

Alene i april er over 20 millioner job gået tabt i USA, som er Danmark største eksportmarked uden for EU. Derfor vil fagbevægelsen og regeringen indgå i et styrket samarbejde i kampen for fair, fri og bæredygtig handel, så man undgår at efterlade regningen for krisen hos danske eksportarbejdere. 

Derudover vil man også forsøge at lægge pres på EU for at få en mere grøn og social retfærdig tilgang til international handel og til international konkurrence. Ifølge fagbevægelsen og regeringen kan krisen nemlig både være en trussel og en mulighed for at forandre den globale handel til det bedre.

- Derfor vil vi arbejde aktivt for flere og nye handelsaftaler, der respekterer de grundlæggende arbejdstagerrettigheder, skriver de og tilføjer:

- Og at der slås hårdt ned på prisdumpede varer, unfair konkurrence og social dumping. Vi vil ikke acceptere, at den globale handel bliver til et ræs mod bunden på løn- og arbejdsvilkår.

LÆS OGSÅ: 2019 slog rekord for illegal arbejdskraft