Ansatte får efterbetalt ferietillæg:
Ny afgørelse kan få betydning for op til 1000 ansatte

20210207-132254-A-1920x1281we__1_
Tillægget, som arbejdsgiveren nu skal efterbetale, svarer til omtrent en uges ekstra løn pr. medarbejder. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
25. jun. 2021 12.41
HK Privat har vundet en sag om ferietillæg, der sender 1,35 millioner kroner til de ansatte på HK Privats overenskomst hos Lejerbo. Dommen kan have betydning for andre HK'ere.

Medarbejdere hos Lejerbo kan se frem til at få efterbetalt et ferietillæg, der svarer til cirka en uges ekstra løn per medarbejder.

Det er konsekvensen af en faglig voldgiftssag mellem HK Privat og Dansk Erhverv, der førte sagen for Lejerbo.

Afgørelsen slår fast, at Lejerbo tolkede reglerne om den nye ferielov og indefrysning af feriepenge forkert. Det skriver HK Privat i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Tandlæger i bitter krig med fagforening: 'Som at kæmpe i en mudderkamp med en gris'

- Det kan lyde komplekst, men i grundsubstansen er det relativt simpelt. Medarbejderne hos Lejerbo har jævnfør vores overenskomst ret til et ferietillæg på 3 procent. Det forsøgte arbejdsgiverne at argumentere for skulle bortfalde for 'indefrysningsperioden', men nu har vi en dommers ord for, at de ansatte skal have tillægget efterbetalt, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat, i pressemeddelelsen.

Det betyder, at Lejerbo nu skal betale 1,35 millioner kroner til de ansatte på HK Privats overenskomst. Lejerbo har i forbindelse med sagen selv regnet ud, at det drejer sig om i alt 4,6 millioner kroner til ansatte på tværs af overenskomster.

Hos HK Privat vurderer man, at kendelsen potentielt kan berøre op mod 1000 ansatte HK’ere på både de store landsoverenskomster, husaftaler og individuelle kontrakter.

HK Privat: Ansatte fratræder kun en gang

Stridens kerne er et forhøjet ferietillæg på 3 procent, som findes i blandt andre HK Privats overenskomst med BL – Danmarks Almene Boliger. Dog er der den krølle i overenskomsten, at hvis man fratræder, så bliver ens tilgodehavende ferietillæg kun beregnet ud fra de lovbestemte 1 procent.

I sagen hævdede arbejdsgiverne, at alle medarbejdere for perioden 1. september 2019 til 31. august 2020 skulle være stillet, som hvis de var fratrådt i relation til overenskomstens feriegoder. Men det slår kendelsen fra Arbejdsretten fast, at der ikke er belæg for at sige, mener advokat i HK Privat, Klara Hoffritz.

- Vi har fået slået fast, at de feriemidler, der er aftalt i overenskomsterne skal beregnes og udbetales som sædvanligt, selvom de lovbestemte feriemidler for samme periode skal beregnes, som var man fratrådt, siger Klara Hoffritz og tilføjer:

- I modsat fald ville du have en gruppe medarbejdere, som notorisk ikke er fratrådt, men som i forhold til reglerne ville skulle behandles som fratrådt to gange - nu, og når de på et senere tidspunkt reelt fratræder. Så ville de for to forskellige perioder i den samme ansættelse kun få 1 procent i ferietillæg på trods af, at deres overenskomst siger noget andet. 

Hos Dansk Erhverv tager man sagen til efterretning.

'Sagen udspringer af en principiel uenighed omkring overgangsreglerne fra den gamle til den nye ferielov. Som det også fremgår af kendelsen, var der tale om en ekstraordinært opstået situation, men vi tager naturligvis afgørelsen til efterretning og vil vejlede vores medlemmer herom. Sagen har kun betydning, hvor der er aftalt et forhøjet ferietillæg, og kun for medarbejdere, der ikke er fratrådt i indefrysningsperioden,' skriver Dansk Erhverv i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.