Mykola Makarenkos enke har fået erstatning efter sin mands dødsulykke, som fandt sted i 2017. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dødsulykke på jobbet: Nu får familie stor erstatning

23. feb 2020, 09:21
Mere end to år efter at Mykola Makarenko omkom i en arbejdsulykke på jobbet, har hans enke nu fået en ekstra erstatning.

Omkring 665.000 kroner. Det har en enke og to børn fået i mererstatning efter en arbejdsulykke i oktober 2017. I forbindelse med arbejdsulykken mistede ukrainske Ekaterina Makarenko sin mand og en dengang 3-årig dreng og en 8-årig datter deres far. Faderen var familiens eneste forsørger.

LÆS OGSÅ: Sandstorm stopper fly fra Gran Canaria mod Skandinavien

Forsikringsselskabet Topdanmark har betalt erstatningen. Topdanmark er forsikringsselskab for den store svineproducent, som beskæftigede den ukrainske mand i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

Topdanmark har valgt at indgå forliget i erstatningssagen på et tidspunkt, hvor Midt- og Vestsjællands Politi stadig ikke har besluttet, om der skal rejses en sag mod landmand Peter Kjær Knudsen for brud på arbejdsmiljøloven som følge dødsulykken.

- Selvfølgelig er jeg meget glad for, at det lykkedes mig at få denne erstatning. Den er meget vigtig for vores liv. Pengene vil blive brugt på børnene. Jeg er meget taknemmelig over for alle, som har hjulpet mig i denne sag, siger 33-årige Ekaterina Makarenko til Fagbladet 3F.

Som 34-årig omkom ukrainske Mykola Makarenko 12. oktober 2017 på en gård ved Tølløse på Vestsjælland. Han var i færd med at fjerne spirende korn oppe på korndyngen i en kornsilo, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Først mere end fire timer efter anmeldelsen af arbejdsulykken til politiet lykkedes det redningsarbejdere at grave ham fri i kornet.

LÆS OGSÅ: Alternativet indkalder Josephine Fock til møde efter kritisk artikel

Mykola Makarenko arbejdede for den sjællandske storproducent af svin og tidligere næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær Knudsen. Landmanden havde ikke udleveret en livline til ukraineren i forbindelse med arbejdet oven på kornet i siloen.

På siden af siloen var der advarselstavler, der viste, at der kunne være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke måtte gå derind. Men Arbejdstilsynet konstaterede under et tilsynsbesøg på virksomheden få timer efter ulykken, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var “umulige at se”.

Bistandsadvokat Simon Eilrich bekræfter over for Fagbladet 3F, at sagen er afsluttet med en betaling til enken og de to børn på cirka 665.000 kroner. De godt 657.000 kroner er en erstatning til enken, mens lidt over 7.000 kroner er et tilskud til børnenes konfirmation.

- Det er et klart tilfredsstillende resultat. Det har været meget vigtigt at få et godt resultat, fordi vi taler om livsgrundlaget for familien i Ukraine, siger Simon Eilrich, der er advokat og partner hos Advokatkompagniet i Aarhus.

Chef for personskade i Topdanmark, Andreas Grønbæk, skriver i en e-mail til Fagbladet 3F, at det er normalt, at der bliver indgået forlig i sager om personskade. Det kan ske for blandt andet at skåne de pårørende eller involverede for en eventuel lang og tung retssag, oplyser han.

- I den konkrete sag har det været i begge parters interesse at indgå et forlig. Derfor er der nu indgået et forlig med tilfredsstillende resultat for begge parter, skriver Andreas Grønbæk.

Landmand Peter Kjær Knudsen oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til sagen.

LÆS OGSÅ: Bernie Sanders erklærer valgsejr i Nevada