FAKTA:
Senfølger kan ramme fysisk og psykisk

2021011515405258_1000
Regionale senfølgeklinikker henvender sig til dem, der er hårdest ramt efter smitte med covid-19. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
17. jan. 2021 07.00
Nogle kæmper efter coronasmitte med fysiske gener som hovedpine, andre rammes psykisk med for eksempel angst.

Ømme muskler, træthed, voldsom hovedpine, åndedrætsbesvær og høj puls er nogle af de gener, der kan plage coronasmittede i månedsvis. Det samme kan angst og depression.

Med regionale senfølgeklinikker er der hjælp på vej til de hårdest ramte.

LÆS her mere om klinikkerne:

* Patienter og læger har efterlyst ét samlet sted, hvor patienter med alvorlige og længerevarende senfølger kan henvende sig.

* Sundhedsstyrelsen har anbefalet regionerne at åbne klinikkerne fra 1. januar.

* Der er klinikker i Region Nordjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden. De er placeret på sygehusene.

* I Region Midtjylland har Aarhus Universitetshospital siden efteråret behandlet patienter. En mere permanent organisering er på vej. Det vil gøre det muligt at blive henvist af den praktiserende læge, sådan som det er i de andre regioner.

* Langt de fleste coronasmittede får milde symptomer og bliver raske igen uden behandling. Enkelte oplever senfølger i lettere eller sværere grad.

* Senfølger betragtes som længerevarende, hvis de har varet i mindst seks uger efter den akutte sygdom.

* Der findes på nuværende tidspunkt ingen specifik behandling for senfølger, men lægerne har nogle teorier om, hvorfor de rammer nogle mennesker.

* Teorierne skal undersøges nærmere og dermed medvirke til at finde behandlinger.

* Mange med senfølger oplever, at generne langsomt aftager.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Ritzau.

/ritzau/