2021010516115240_1000
Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte tirsdag på et pressemøde, at forsamlingsloftet fra onsdag og til og med 17. januar bliver sænket fra 10 til 5 personer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FAKTA:
Sådan skærper regeringen coronarestriktionerne

TEMA: Corona i Danmark
5. jan. 2021 21.16
Forsamlingsloftet bliver sænket til fem personer, og man skal holde to meters afstand i det offentlige rum.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag meddelt på et pressemøde, at det bliver nødvendigt at indføre skærpede restriktioner på grund af situationen med coronavirus.

Det sker som følge af den seneste tids spredning af en ny og meget smitsom virusvariant, som bliver kaldt B117, der har ført til omfattende nedlukning i Storbritannien.

Mutationen er kommet til Danmark, og man vil forsøge at undgå spredning af virus ved at skærpe restriktionerne.

Nogle områder bliver ikke berørt, blandt andet holder daginstitutionerne fortsat åbent.

Senere kan det komme på tale at skærpe rejserestriktionerne, meddeler regeringen.

Her er de nye tiltag, der foreløbigt gælder frem til 17. januar:

* Forsamlingsloftet bliver fra onsdag sænket fra 10 til 5 personer.

* Undtagelsen til forsamlingsforbuddet ændres, så det ikke længere er muligt at samle op til 500 siddende personer ved eksempelvis konferencer, kulturarrangementer, idrætsarrangementer og generalforsamlinger.

* Befolkningen opfordres til ikke at samles flere end fem personer i private hjem, medmindre der bor flere personer i husstanden i forvejen.

* Regeringen opfordrer befolkningen til ikke at se andre uden for husstanden i det omfang, det er muligt. Man bør begrænse social omgangskreds til maksimalt fem personer.

* Afstandskravet bliver hævet fra en meter til to meter.

* Færre må opholde sig indendørs i eksempelvis dagligvarebutikker som følge af afstandskravet. Konkret bliver arealkravet øget fra 4 kvadratmeter til 7,5 kvadratmeter per kunde.

* Udendørs kulturinstitutioner, forlystelsesparker, zoologiske anlæg, akvarier og lignende skal lukke for offentligheden fra 8. januar.

* Daginstitutioner holdes fortsat åbne. Men pasning af børn skal foregå i mindre, faste grupper, når det er muligt.

* Forældre opfordres til at holde børn hjemme fra dagtilbud, hvis de har mulighed for det. Desuden undersøges muligheden for øget brug af eksempelvis visir i dagtilbud.

* Risikoniveauet i de danske myndigheders varslingsberedskab bliver hævet fra niveau 4 til 5 som følge af udviklingen. Det skyldes en udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

/ritzau/