Fagtop lægger pensions-pres på Mette F:
"Vi er bagud"

lizettealvorlig
Lizette Risgaard stiller nu spørgsmålstegn ved, om den danske pensionsalder automatisk skal stige. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
TEMA: Ny regering
1. jul. 2019 07.18
Ringe arbejdsmiljø har ændret forudsætningerne for velfærdsforliget og dermed også for at hæve pensionsalderen, siger FH-formand Lizette Risgaard. S, R og V holder fast.

Få dage inde i sin levetid kommer den nye socialdemokratiske regering under pres fra fagbevægelsens øverste top.

I et interview med Politiken sætter formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, spørgsmålstegn ved en hjørnesten i velfærdsforliget fra 2006, der ofte bliver betegnet som grundlaget for velfærdssamfundets økonomi. Lizette Risgaard mener således ikke, at aldersgrænsen for folkepension per automatik bør stige og stige, som velfærdsaftalen ellers lægger op til.

- Det er ikke noget mål i sig selv, at Danmarks befolkning er dem, som skal arbejde længst i Europa. Det, der må være målet, er, at danskerne får flere gode år på arbejdet«, siger Lizette Risgaard, der er formand for 1,4 millioner lønmodtagere.

Som led i velfærdsforliget skal Folketinget næste år beslutte, om man vil hæve pensionsalderen til 69 år med virkning fra 2035. Aftalen har det sigte, at danskernes pensionsalder skal stige i takt med levealderen. Velfærdsaftalen blev indgået i 2006 som et bredt politisk forlig mellem den daværende V-K-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Glemt kodeord