Peter_J__rgensen_formand_for_Vagt_og_Sikkerfunktion__rernes_Fagforening_VSL_redigeret
Foto: Vagt- og Sikkerfunktionærernes Fagforening (VSL)

Fagforening:
Vagter står klar til at løse samfundsopgaver

2. feb. 2021 17.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NYT POLITIFORLIG GIVER mulighed for forsøgsordninger, hvor kommuner kan etablere ordninger med tryghedsvagter. Vagternes fagforening hilser udviklingen velkommen. Uddannede vagter er klar til at løse vigtige samfundsopgaver. Og det er nødvendigt, at det er uddannede vagter, for det kræver både lovpligtig uddannelse og vagtkort at udføre sådanne opgaver.

LÆS OGSÅ: Længe ventet politiforlig sikrer 450 nye politibetjente

I Politiforliget fra december 2020 blev det aftalt, at kommunerne skal have mulighed for at anvende vagter, vægtere og eventuelt ny teknologi, der kan supplere politiets arbejde med at opretholde ro og orden.

Flere kommuner ønsker tryghedsvagter

Det er op til den enkelte kommune, om kommunen vil gøre brug af ordningen, men flere kommuner har allerede udtrykt interesse for at etablere ordenskorps eller tryghedsvagtordninger.

Københavns overborgmester Lars Weiss er en af dem, der hilser den nye mulighed velkommen. I en pressemeddelelse påpeger han, at det er helt afgørende, at de kommunale medarbejdere får lov at udskrive afgifter til dem, der overtræder ordensreglerne ved for eksempel at smide affald i parker og byrum eller spille høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt.

"København er en fantastisk by, og det er dejligt, når pladser og parker summer af liv. Men særligt i sommer var der for meget larm og affald på byens pladser og i parker, og det sled hårdt på naboerne. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores ønske om, at kommunale medarbejdere kan bistå politiet med at holde orden. Men det giver kun rigtig mening, hvis medarbejderne også får mulighed for at stikke en afgift ud til dem, der larmer og sviner", siger overborgmester Lars Weiss i pressemeddelelsen.

Gentoftes borgmester Hans Toft har længe givet udtryk for, at kommunen ønsker et kommunalt vagtværn.

- Når politiet efter eget udsagn ikke har ressourcer til at rykke ud så hurtigt, som borgere med rette kan forvente, må der tænkes nyt. Så er tryghed også en opgave for en kommune, og vi må gøre op med det tabu, at kun politiet kan beskæftige sig med borgernes tryghed, sagde Hans Toft til Berlingske i november til Berlingske.

Skal have vagtkort

Vagternes fagforening VSL hilser udviklingen velkommen. Men det skal naturligvis være et krav, at kommunerne skal entrere med godkendte vagtfirmaer, hvor medarbejderne har den lovpligtige vagtuddannelse og vagtkort.

Vores medlemmer er vant til at samarbejde med politi og andre myndigheder og at sætte sig i respekt hos uromagere og skabe orden. Derfor er jeg sikker på, at tryghedsvagterne vil blive en succes
Peter Jørgensen, formand for Vagt- og Sikkerfunktionærernes Fagforening (VSL)

Det står da også direkte i forligsteksten, at det skal sikres, at kommunen anvender godkendte vagt- og sikkerhedsfirmaer eller godkendte kommunalt ansatte vagter. I VSL vil vi nøje følge lovarbejdet og de kommuner, som måtte vælge at lave forsøgsordninger. Vi vil blandt andet sikre os, at der skal være krav om vagtkort.

De kommunale vagter mangler som udgangspunkt vagtuddannelsen. Når Københavns borgmester ønsker, at det skal være kommunalt ansatte, der skal udføre opgaven, skal han være opmærksom på krav om uddannelse og vagtkort til denne form for opgaver på offentlige gader og pladser.

LÆS OGSÅ: Her er Claus Oxfeldts afløser: Politiforbundet har valgt ny formand

Når det så er sagt, er jeg sikker på, at uddannede vagter på en dygtig og kompetent måde kan hjælpe samfundet og kommuner som for eksempel Københavns Kommune, som havde store problemer med larm på offentlige områder i sommers. Vi ved alle, at der er mangel på politi til andre opgaver, så derfor er det en god idé at se på, hvor der findes andre kompetente alternativer til dele af de opgaver, som politiet løser i dag.

Vores medlemmer er vant til at samarbejde med politi og andre myndigheder og at sætte sig i respekt hos uromagere og skabe orden. Derfor er jeg sikker på, at tryghedsvagterne vil blive en succes.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].