Fagfolk kræver skærpet tilsyn med automatisk forvaltning

20200611-123237-L-1920x1920we__1_
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
15. jan. 2021 06.40
Digital sagsbehandling af offentlige ydelser presser borgernes retssikkerhed, mener flere eksperter, som foreslår it-kyndig forvaltningsdomstol

Afgørelser om udbetaling af offentlige ydelser til millioner af borgere i Danmark varetages i stigende grad af fuldautomatiske it-systemer, og den udvikling bekymrer fagfolk inden for både jura og it, skriver Ingeniøren.

- Digitaliseringen af den offentlige sektor skubber på behovet for, at vi får forvaltningsdomstole, der samtidig bør have it-sagkyndige dommere, hvis vi skal opnå en betryggende situation med den forvaltning, vi er på vej ind i, siger Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet, til Ingeniøren.

Fordelen er ifølge lektoren, at domstole med udgangspunkt i grundloven kan efterprøve, om de såkaldte ‘øvrighedsmyndigheder’ holder sig inden for grænserne. Som f.eks. Udbetaling Danmark, der årligt udbetaler 230 milliarder kroner i ydelser til i alt 2,4 millioner borgere.

Det er i dag beskæftigelsesministeren og andre ressortministerier, der fører tilsyn med bestyrelsen hos Udbetaling Danmark, der så igen fører tilsyn med den daglige drift.

- Man kan godt have et tilsyn, der laver kritiske rapporter om it, som så drukner sammen med andre rapporter, men en dom kan noget helt andet. Så er det altså ‘sluk, eller ret op på systemet’, siger Hanne Marie Motzfeldt

Bekymringen har også slået rødder hos Birgitte Arent Eiriksson. Hun er vicedirektør i tænketanken Justitia, der kort før nytår udgav en rapport om retssikkerhedens tilstand i Danmark. Hun observerer, at der igen og igen dukker sager op om fejl i den offentlige forvaltning forårsaget af it-systemer. Det får vicedirektøren til at bakke op om ideen om en forvaltningsret:

- Jeg er helt enig i, at i takt med at forvaltningen bliver mere og mere digital, så er det helt oplagt, at der også skal være sagkyndige dommere, når det handler om digital automatiseret sagsbehandling, siger hun.

Fungerende beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til Ingeniøren, at hun mener, at tilsynet med de digitale løsninger hos eksempelvis Udbetaling Danmark generelt er tilstrækkeligt.

- Jeg mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for at lave ændringer i tilsynet, men man skal selvfølgelig hele tiden være opmærksom, siger hun.