20200309-121749-L-1920x907we
Regeringen bør skifte fokus fra erhvervsliv til de arbejdsløse, mener FH's formand, Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Fagbevægelsen: Nu er turen kommet til de ledige

31. mar 2020, 7:28
Erhvervslivet kræver flere penge, men regeringens fokus bør være på de titusindvis af danskere, der for tiden mister jobbet, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som vil hæve dagpengesatsen til 25.000 kroner om måneden.

Selvom regeringen er kommet dansk erhvervsliv til undsætning med store hjælpepakker, bliver de danske virksomheder ved med at kræve mere. Men hvis det står til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), bør regeringen hellere fokusere på at tage hånd om de titusindvis af borgere i Danmark, der som følge af coronakrisen må tage plads i køen af ledige, skriver Jyllands-Posten

LÆS OGSÅ: Piratangreb - Pigtråd skal sikre danske skibe

Derfor efterlyser FH-formand Lizette Risgaard en økonomisk håndrækning til de arbejdsløse. 

- Der er lavet mange økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet. Nu skal de for alvor have lov til at flyve. Virksomhederne kan jo blive ved med at efterspørge nye pakker og flere pakker. Men virksomhederne bør bruge de hjælpepakker, der er nu, og så skal de også lige kigge lidt indad. Klap lige hesten og se, hvordan det, vi har sat i værk, virker, siger hun og fortsætter:

- Der har i høj grad været fokus på at holde hånden under virksomhederne og beskæftigelsen. Og der er givet både tilskud, garantier og likviditet for knap 300 mia. kr. Men nu er der for mig ingen tvivl om, at næste spor i indsatsen for at afbøde de voldsomme konsekvenser er at holde hånden endnu mere under de titusindvis af lønmodtagere, der på trods af hjælpepakker ender i arbejdsløshed.

Forslaget indeholder tre nye initiativer, som retter sig mod de arbejdsløse, soloselvstændige og freelancere. For det første skal dagpengesatsen i en periode hæves til 25.000 kroner om måneden. For det andet skal selvstændige i spidsen for enkeltmandsvirksomheder og freelancere kunne få dagpenge, uden at nedlægge deres virksomhed. 

For det tredje ønsker FH, at både optjeningskrav og indkomstkrav til dagpenge midlertidigt suspenderes, mod at ledige tilmelder sig en a-kasse og som minimum bliver der i en periode på et år. 

Siden coronavirussen kom til Danmark i marts, har cirka 50.000 danskere meldt sig ledige. 

LÆS OGSÅ: Kendt rigmand roser Mette Frederiksen