c20200430185003472_1000
Lizette Risgaard ser gerne større fokus på de ledige Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/

FH-formand 1. maj: De ledige skal uddannes

1. maj 2020, 06:10
Beskæftigelsesministeren 'vil ikke afvise', at dagpenge bliver en del af forhandlingerne om genopretning på et senere tidspunkt.

117.000 danskere er arbejdsløse ifølge de nyeste tal fra Beskæftigelsesministeriet. Corona har fået tallet til at vokse dramatisk - med 50.000 på få uger.

På arbejdernes internationale kampdag 1. maj lyder svaret fra landets største lønmodtagerorganisation, FH: Opkvalificering.

Det skriver DR Nyheder med henvisning til et nyt udspil fra fagbevægelsen.

- Der er mange, der tror, at de ledige bare kan vende tilbage til deres gamle job, når vi er ovre coronakrisen, men det er desværre en illusion, for mange af de job, som er der i dag, vil være forsvundet, siger Lizette Risgaard, som er formand for FH.

- Derfor er det bydende nødvendigt, at ledige får hurtig adgang til at uddanne og opkvalificere sig, så de også hurtigt kan komme ind i nye job, siger hun.

Hun opfordrer 'indtrængende' regeringen til at droppe bureukratiske barrierer, der skaber ventetid for ledige, som gerne vil have et AMU-kursus eller komme i voksenlære.

Konkret spiller FH ud med 39 tiltag, der til en pris på én milliard kan hjælpe fyrede danskere videre på arbejdsmarkedet.

Inden coronakrisen var dagpengesatsen og det faktum, at den ikke er fulgt med lønudviklingen og dermed i praksis har mistet værdi et varmt politisk emne. Da coronakrisen havde gjort sit indtog opfordrede fagbevægelsen på den baggrund til at hæve dagpengesatsen midlertidigt.

Begge ting blev afvist af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Fokus på uddannelse ikke dagpenge

Lizette Risgaard, hvordan kan det være, at I med et talerør, som det I har 1. maj, ikke kommer med en indtrængende opfordring til regeringen om at hæve dagpengene, men taler om opkvalificering?

- For mig handler det om, at man i regeringen indser, at lige så svært det kan være for virksomheder, som mærker, at indtægterne falder med 50 procent under corona-krisen, er det også svært for dem, der bliver arbejdsløse, når de kun for det, der svarer til halvdelen af deres løn udbetalt, siger Lizette Risgaard.

Skal jeg forstå det sådan, at du føler, at I taler for døve ører i regeringen?

- Jeg vil sige det sådan, at jeg tror, at ørerne hører det. De har også hørt det sagt med en skarp tunge. Men jeg har ikke set tegn på, at det kommer til at ske.

Og det er 'ikke godt nok' fra regeringens side, mener FH-formanden.

- Det handler om solidaritet. Når vi alle via vores skat betaler ind til diverse hjælpepakker - det gælder også de arbejdsløse, vil det kun være rimeligt, at der kommer en hjælpepakke til dem, siger Lizette Risgaard.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ifølge DR "hverken afvise eller udelukke, at regeringen vil gøre mere", når det gælder dagpenge.