20150814-121713-1-1920x1310we
For størstedelen af 3Fs grupper er der blevet indgået markant færre aftaler i perioden 12. marts til 29. april 2020 end i samme periode sidste år. (Arkivfoto) Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Færre praktikaftaler: Corona-krisen rammer lærlingene

13. maj 2020, 06:39
Under corona-krisen er der blevet indgået færre praktikaftaler for elever på de uddannelser, der hører under 3F's faggrupper, end der blev i samme periode sidste år.

Corona-krisen har de seneste måneder haft store konsekvenser for mange brancher i Danmark. Og nu ser det ud til, at krisen også rammer de kommende lærlinge på landets erhvervsskoler. 

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: A-kasser slår alarm: Systemet kan brænde sammen

Fagforbundet 3F har indsamlet data fra uddannelserne på transportområdet, industrien, byggeriet, den offentlige gruppe, det grønne område og privat service, hotel og restauration (PSHR). For størstedelen af 3Fs grupper er der blevet indgået markant færre aftaler i perioden 12. marts til 29. april 2020 end i samme periode sidste år. 

For erhvervsskoleeleverne på industriens uddannelser, såsom snedkeruddannelserne, er antallet af praktikaftaler gået fra 133 i 2019 til 60 aftaler under corona-krisen. Det på trods af, at en stor del af industriens virksomheder har fortsat produktionen de seneste par måneder. 

Faldet i antal indgåede praktikaftaler kommer ikke bag på erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen. 

- Corona har skabt en situation, hvor virksomhederne er usikre på, hvilken fremtid de kigger ind i. Både på kort og på lang sigt. De ved endnu ikke, om de kan beskæftige lærlingene, fordi når man ansætter en lærling, binder man sig som virksomhed typisk for en hel lærlingeuddannelse, som tager flere år, siger hun til Fagbladet 3F. 

Ikke overraskende står det værst til i hotel- og restaurationsbranchen, som har været næsten gået helt i stå, siden statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned den 11. marts.

Her blev der i 2019 lavet praktikaftaler med 284 erhvervsskoleelever. I 2020 er tallet helt nede på 18. 

Ligesom industrien, har byggebranchen kunnet fortsætte arbejdet de seneste to måneder. Dog på et lavere blus end tidligere. Og det kan ses på antallet af indgåede praktikaftaler. 

Ifølge 3F er antallet af praktikaftaler gået fra 400 i perioden 12. til 29. marts i 2019 til 258 under corona-krisen. 

Louise Pihl, der er underdirektør i Dansk Byggeri, peger ligesom Dansk Industri på, at usikkerheden for fremtiden er en af de primære grunde til, at virksomhederne ikke tør give sig i kast med oplæringen af nye lærlinge i øjeblikket. 

- I en krisesituation som denne, er det desværre lærlingene, det først går ud over. De fastansatte kan blive ved med at arbejde, hvorimod lærlingene har behov for, at der bliver kastet nogle ressourcer og noget læring efter dem, siger hun. 

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, kalder den nuværende situationen for “dybt problematisk for både de unge og for samfundet”.

- Jeg kan godt se, hvorfor virksomhederne bliver påpasselige i denne situation, og derfor mener jeg også, at der skal en håndsrækning til. Faktisk har vi over fire milliarder kroner som parter i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), hvor formålet er at skabe praktikpladser, som passende kunne bruges som hjælp nu, siger Søren Heisel og fortsætter: 

- Og så mener jeg også, at staten burde byde ind med midler.