Fængselsformand efter nyt overfald:
Tag menneskerettighederne fra dem

Bo
Formand for Fængselsforbundet Bo Yde. Foto: Nicolai Perjeci/Fængselsforbundet
5. maj 2020 21.45
Fængselsbetjentenes formand, Bo Yde, foreslår vidtrækkende indgreb i de indsattes frihed for at forhindre overfald på personalet. Han kan ligeså godt flytte til Zimbabwe med den tilgang til retsstaten, siger forsvarsadvokat Peter Secher.

Mandag blev to kvindelige fængselsbetjente overfaldet med en kaffekande fyldt med varmt vand i Vestre Fængsel.

Det er bare uger siden, at et lignende overfald fandt sted. Og nu har fængselsbetjentenes formand fået nok.

Bo Yde, formand for Fængselsforbundet, mener, at tiden er inde til at fratage indsatte deres rettigheder, hvis de overfalder en fængselsbetjent.

LÆS OGSÅ: Kvindelige betjente overfaldet med kogende vand

- Har de her mennesker ret til at komme på gårdtur? Har de ret til adgang til kogende vand? Har de her mennesker ret til fællesskab, så de kan lægge planer om, hvordan de vil overfalde mine kolleger? Det er vi nødt til at tage en snak om. Jeg ved ikke her og nu, hvad det rigtige svar er. Jeg siger bare, at det ikke kan blive ved, siger Bo Yde til A4 Arbejdsliv.

Det, du beskriver, lyder som en voldsom begrænsning af deres frihed –  endda en begrænsning af deres menneskerettigheder?

- Det er jo faktisk det, jeg siger helt åbent i et Facebook-opslag. Vi bliver nødt at debattere, om menneskerettigheder er så universelle, at man også har lov til at massakrere andre mennesker? For det er, hvad man gør, når man slår et andet menneske i hovedet med en kaffekande fyldt med kogende vand. Det er mennesker, hvis eneste mål er at ødelægge andre mennesker. Accepterer vi, at vi må sygepensionere 100 fængselsbetjente om året – ud af 2.100 i alt i styrken? Det kan ikke fortsætte sådan her, siger han.

Det er jo gratis at have det synspunkt, når man sidder bag et egetræsskrivebord med både varme på radiatoren og tykt gulvtæppe på sit kontor
Bo Yde, formand, Fængselsforbundet

Bo Yde fremhæver en undersøgelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der tidligere i år konkluderede, at 13,5 pct. af fængelsbetjentene - svarende til hver syvende - opfylder kriterierne for belastningsreaktionen PTSD. 

Forsvarsadvokat: Det minder mig om Robert Mugabe

Bo Yde, når du foreslår, at indsatte ikke skal have ret til gårdture og samvær med andre indsatte, så lyder det som en form for isolationsfængsling?

- Ja, det kan du have ret i. Men hvis du har sådan en gruppering som dem, der tilsyneladende – jeg understreger tilsyneladende – står bag dette overfald og i hvert fald stod bag det for en måned siden, så er det nok mest fornuftigt at sige, at deres samvær fremover bliver med fængselsbetjentene, siger han med henvisning til den nu forbudte bandegruppering Loyal to Familia, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger står bag mandagens overfald.

Fængselforbundets udmelding får hårde ord med på vejen fra den højtprofilerede forsvarsadvokat Peter Secher, der blandt er kendt for at have forsvaret Britta Nielsens ældste datter. Han er ikke i tvivl om, hvordan han vil beskrive forslaget:

- At afskære folk fra fællesskab er isolationsfængsling. Fraregnet decideret tortur er det noget af det værste, man kan byde folk. Der ødelægger du virkelig mennesker, siger Peter Secher til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Rædselsår for landets fængselsbetjente: Fanger opfordrer hinanden til at skyde betjente

Peter Secher, der er indehaver af Advokatfirmaet Forsvar, mener ikke, at forslaget vil afhjælpe vold rettet mod fængselspersonalet.

- Det problem, at fængselsbetjente bliver overfaldet, løser man ikke ved, at de indsatte ingen kontakt har til medfanger eller almindelige mennesker. Det afskærer dem jo ikke fra at have kontakt med fængselsbetjente, siger advokaten.

Han mener, at Bo Ydes løsningsforslag ikke er en løsning, men en måde at udsætte de indsatte for en ekstra straf på.

- Det er helt fundamentalt i et vestligt samfund, at vi ikke bruger ’øje-for-øje’-princippet. Vi behandler dem, vi ikke kan lide, efter samme standarder som dem, vi godt kan lide. Sammen med menneskerettighederne er det præcis det, der adskiller os fra Robert Mugabes (tidligere præsident i Zimbabwe, red.) diktatur. Selv dem, vi som samfund hader allermest, får et minimum af anstændig behandling, siger Peter Secher og tilføjer:

- Jeg synes, at det er overraskende, at man kan være ansat til at varetage systemet i en retsstat og så helt grundlæggende have misforstået, hvordan en retsstat fungerer. Jeg synes, at han (Bo Yde, red.) skulle flytte til Zimbabwe. Der har de jo det, han efterspørger.

'Gratis omgang, når man sidder bag et egetræsskrivebord'

Bo Yde er dog upåvirket af principiel kritik fra forsvarsadvokater, der mener, at hans ideer er uforenelige med retsstaten.

- Det er jo gratis at have det synspunkt, når man sidder bag et egetræsskrivebord med både varme på radiatoren og tykt gulvtæppe på sit kontor. Det er altså lidt noget andet for den familiemor, der står i forreste række på de fængselsafdelinger og får kogende vand ud over sig, og for de kolleger, der bliver stukket ned på vej hjem fra arbejde, bliver skudt på parkeringspladsen og får slået deres ben i stykker med skiftenøgler, siger han.

Peter Secher mener bestemt ikke, der er tale om en gratis omgang.

- Det her er et spørgsmål om at holde et bundniveauet for menneskelig anstændighed, og det mener jeg er helt fair at sige til fængselsbetjentenes formand. For mig er det her ikke noget hippietrip med, at det er farligt at straffe folk hårdt. Det er fint med mig – sæt endelig straffen op, hvis det er det, der er brug for for at afskrække folk. Jeg synes derimod, at det er en gratis omgang at stille sig op og komme med forslag, der dybest set bringer os tilbage til et middelaldersamfund, siger forsvarsadvokaten.

Hvis man ødelægger psyken og gør folk afstumpede, skal man lige være klar til, at de mennesker en dag er ens nabo
Peter Secher, forsvarsadvokat

Han mener ligefrem, at ideen om at fratage de voldelige fanger kontakten til andre mennesker kan gøre arbejdsmiljøet endnu værre for fængselsbetjentene.

- Der er en grund til, at de fleste lande, som ikke er Kina eller Iran, er enige om, om isolationsfængsling er skidt. Hvis man presser mennesker så meget, som han foreslår, bringer man folk et sted hen, hvor de intet har at miste. Det tror jeg ikke er sjovt at være fængselsbetjent iblandt.

- Noget andet er, at de indsatte skal ud i samfundet igen. Hvis man ødelægger psyken og gør folk afstumpede, skal man lige være klar til, at de mennesker en dag er ens nabo, siger Peter Secher.

Isolation skal kun gælde visse typer vold

Fængselsforbundets formand fortæller, at det ikke er alle voldsomme episoder, der efter hans mening skal resultere i, at fangerne mister kontakten til andre indsatte. Hans forslag drejer sig specifikt om en bestemt type overfald, fortæller han:

- Ham, der fuldstændigt beregnende henter en kaffekande, fylder kogende vand i den, skruer låget af og så iskoldt og stille og roligt går ned og slår to kvindelige kolleger i hovedet, så det kogende vand ryger ud over dem. Derefter lægger han sig ned på maven og lægger hænderne på ryggen. Her behøver man ikke være professoruddannet for at se, at sådan en mand ikke handler i affekt. Han er ikke typen, der kommer i karambolage med personalet, fordi han er ked af, at han ikke kan komme på udgang. Den slags overfald er et statement, siger Bo Yde og tilføjer:

- Det er en måned siden, vi havde sådan et overfald sidst – fuldstændig identisk og begået af samme persongruppe. Et andet eksempel er en indsat, der gemmer to stykker glas i et viskestykke og så hakker ud efter en fængselsbetjent. Det er den gruppe, jeg taler om, siger han.

Hvad er det for ’statements’, du mener, at overfaldene er udtryk for?

LÆS OGSÅ: Kunder vrede over tandlægegebyr: 'Det er fandme frækt'

- Det er jo en syg tankegang, som jeg har svært ved at sætte mig ind i. Det typiske svar vil måske være, at de er sure over et eller andet: De synes ikke, at de bliver behandlet med den respekt, de skal have fra systemet, de vil have nogle særlige afdelinger, de kan sidde på, man er ikke ærbødig nok, når man henvender sig til dem osv. Det kan sgu være alt muligt pløkåndssvagt, siger Bo Yde.