20131230-072745-L-1920x1393we
Virksomheder som Vestas og Coloplast vil måske snart kunne fyre ansatte i Danmark og flytte produktionen til Ungarn, Spanien eller Polen med hjælp fra offentlige kasser. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

EU vil igen give støtte til udflytning af arbejdspladser

4. jun 2020, 13:22
EU-Kommssionen foreslår, at det igen skal være muligt at modtage statsstøtte, når virksomheder flytter job ud. Det møder hård kritik fra den danske regering.

Det skal igen være muligt for EU-lande at give statsstøtte til, at en virksomhed kan flytte arbejdspladser fra et EU-land til et andet.

Det foreslår EU-Kommissionen, som en form for særlig corona-hjælp. Det skriver Fagbladet 3F.

Det betyder, at virksomheder som Coloplast, Lego, LM Wind Power eller Vestas igen vil kunne fyre ansatte i Danmark og flytte produktionen til Ungarn, Spanien eller Polen med hjælp fra offentlige kasser.

Udspillet møder hård kritik fra den danske regering, som opfordrer EU-Kommissionen til at trække det tilbage:

- Der er ingen europæisk merværdi, hvis regional investeringsstøtte må flytte job rundt omkring i Europa finansieret af skatteyderne - det være sig national statsstøtte eller EU's strukturfonde. Målet skal være at skabe mere innovation, økonomisk vækst og job baseret på fair konkurrence på det indre marked, lyder det i et notat om høringssvaret, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har sendt til Folketingets Europaudvalg.

Også Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard er stærkt kritisk over for udspillet fra Kommissionen.

- Vi skal ikke under nogen omstændigheder åbne op for, at danske skatteyderkroner er med til at betale for, at virksomheder flytter arbejdspladser til andre lande. Virksomhederne må selv bestemme, om de vil flytte produktion til andre EU-lande på grund af lavere lønninger eller mindre skatter. Det er bare ikke noget, som skal støttes med offentlige midler, siger Søren Søndergaard.

Lektor emeritus ved SDU, Søren Riishøj, undrer sig over det nye forslag.

- Jeg har svært ved at se logikken. Tidligere gik denne form for støtte til at hjælpe fattige østeuropæiske lande økonomisk på fode. Men nu klarer disse lande sig godt, og flere af dem har fuld beskæftigelse, siger Søren Riishøj.

Han peger også på, at de hårdest ramte corona-lande er vesteuropæiske som Italien og Frankrig - altså ikke lande, som typisk har modtaget støttepenge.

Forslaget skal gælde i perioden 1. juni 2020 til 30. juni 2021.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra EU-Kommissionen.