Endnu en corona-vaccine klar til godkendelse

20210105-112834-5-1920x1280we
Vaccinen mangler stadig endelig godkendelse fra EU- Kommissionen. Det er dog forventningen, at det kommer til at blive en ren formalitet. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix
6. jan. 2021 13.31
Modernas coronavaccine har fået grønt lys af EMA. Nu skal den formelt godkendes til brug i EU.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler godkendelse af Modernas coronavaccine.

Det oplyser EMA i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Modernas vaccine er den anden coronavaccine, som EMA har blåstemplet. Den første var vaccinen fra Pfizer og BioNTech, der fik en anbefaling 22. december.

- Denne vaccine giver os endnu et værktøj til at overvinde den nuværende krise, siger Emer Cooke, der er direktør i EMA, i pressemeddelelsen.

- Det er et bevis på alle involveredes indsats og engagement, at vi nu har den anden anbefaling til en coronavaccine, kort før det er et år siden, at pandemien blev erklæret af WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.).

Modernas vaccine mangler stadig endelig godkendelse fra EU-Kommissionen. Det er dog forventningen, at det kommer til at blive en ren formalitet. Det kan ske allerede senere onsdag.

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, skriver på Twitter, at anbefalingen fra EMA er godt nyt i bestræbelserne på at få sendt flere coronavacciner ud til de europæiske borgere.

- EMA har vurderet, at vaccinen fra Moderna er sikker og effektiv.

- Nu arbejder vi på højtryk for at godkende vaccinen (fra Moderna, red.) og gøre den tilgængelig i EU, skriver Ursula von der Leyen på Twitter.

Danmark har købt vacciner hos Moderna til at færdigvaccinere tre millioner borgere. Det er uvist, hvornår de første kommer til landet.

Coronavaccinen fra Moderna er blevet testet i en række studier, hvoraf det afsluttende og klart største havde deltagelse af 30.000 personer. I det studie havde vaccinen en effekt på 94,1 procent.

Til sammenligning har coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech vist en effekt på 95 procent.

Efter at vaccinen fra Pfizer og BioNTech blev anbefalet af EMA 22. december, gik der blot få timer, før EU-Kommissionen godkendte den til brug i EU.

Siden er flere tusinde europæiske borgere blevet vaccineret med vaccinen fra Pfizer og BioNTech. Det gælder også i Danmark.

Onsdag viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, at i alt 63.312 personer i Danmark har påbegyndt vaccination mod coronavirus. Det svarer til 1,08 procent af den samlede befolkning.

/ritzau/