EU-lande holder hastemøde om britisk coronavariant

20201220183101476_1000
Med mundbind for ansigtet gjorde rejsende i London søndag klar til at tage lyntoget Eurostar, der forbinder den britiske hovedstad med det europæiske fastland. En række europæiske lande indfører indrejseforbud fra midnat - eller har indført det. Foto: Niklas Halle''n/Ritzau Scanpix
20. dec. 2020 18.38
EU-lande holder hastemøde, efter der er fundet ifølge myndigheder meget smitsom variant af coronavirusset.

Repræsentanter fra EU's medlemslande var søndag aften hasteindkaldt til videomøde om en virusvariant i Storbritannien, der har fået flere lande til at forbyde indflyvninger fra landet.

Det meddeler EU-præsident Charles Michels kabinet.

Efter mødets slutning oplyser en EU-embedsmand, at medlemslandene har orienteret hinanden om, hvilke tiltag de har planer om at indføre i de kommende timer.

Det gælder blandt andet indrejseforbud og ekstra test.

Landene enedes også om at holde hinanden orienteret og dele information om den nye coronavariant.

Den nye variant er igen hovedtema på møder mandag. Klokken 11.00 er EU-landenes ambassadører indkaldt til hastemøde, meddeler det tyske EU-formandskab på Twitter.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, talte søndag i telefon med EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel.

De drøftede en fælles tilgang for at forsøge at forhindre, at den nye variant af virusset breder sig. Det oplyser franske regeringskilder til nyhedsbureauet dpa.

Der er tale om varianten N501Y. Ifølge britiske sundhedsmyndigheder kan den sprede sig hurtigere end den almindelige.

Varianten er også blevet påvist ni gange i Danmark. Intet tyder på, at den er alvorlig, har det tidligere lydt fra Statens Seruminstitut.

Men den nye virusvariant betyder, at briterne nu er udelukket fra stadig flere EU-lande.

Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, oplyser, at stort set al flytrafik fra Storbritannien stopper fra midnat søndag. Der er få undtagelser såsom fragtfly.

Frankrig indfører fra midnat stop for stort set al trafik fra Storbritannien i foreløbig 48 timer, oplyser den franske premierministers kontor ifølge Reuters.

Også Sverige indfører indrejseforbud fra Storbritannien, siger indenrigsminister Mikael Damberg søndag aften til tv-stationen SVT.

I forvejen har Holland, Belgien, Italien, Irland, Rumænien, Bulgarien og Kuwait meddelt, at de indfører indrejseforbud fra Storbritannien. Det vil gælde ankomster med fly og tog og vil være gældende i mindst 24 timer.

Flere lande overvejer noget tilsvarende.

Transportministeriet i Danmark har ikke meldt ud, om Danmark vil indføre et lignende forbud.

Eksperter mener, at den ny variant af coronavirus smitter op til 70 procent mere end den almindelige.

Den har bredt sig hastigt i det sydøstlige England, herunder London.

Det fik lørdag premierminister Boris Johnson til at meddele, at regeringen nu indfører skrappe tiltag i denne region for at bremse smittespredningen.

Indbyggerne i London og det sydøstlige England må kun holde jul med dem, de bor sammen med. Alle butikker og forretninger, der ikke er strengt nødvendige, har lukket.

Søndag satte Storbritannien ny smitterekord med 35.928 nye daglige smittetilfælde.

Det hidtil højeste antal nye smittetilfælde blev registreret torsdag, hvor der var 35.532 smittede, viser tal fra det amerikanske Johns Hopkins University.

/ritzau/