20210107-173954-6-1920x1920we
EU-landene har aftale om køb af i alt 600 millioner doser af vaccinen, der blev taget i brug i EU-landene mellem jul og nytår. (Arkivfoto) Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix

EU fordobler vaccinekøb med ny kontrakt

8. jan. 2021 10.47
Aftale med Pfizer skal give 75 millioner ekstra doser i andet kvartal af 2021, siger kommissionsformand.

EU-Kommissionen har indgået aftale om køb af ekstra 300 millioner doser af en coronavaccine fra producenterne BioNTech og Pfizer.

- Vi skal vaccinere så mange europæere, som vi kan, så hurtigt som muligt, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen på et pressemøde fredag.

Med udvidelsen af kontrakten kan EU-landene købe op til 600 millioner doser af vaccinen, der blev taget i brug i medlemslandene mellem jul og nytår. I Danmark er mellem en og to procent af befolkningen vaccineret med den.

75 millioner af de 300 millioner ekstra doser vil være klar i løbet af andet kvartal af 2021.

EU-Kommissionen har i denne uge godkendt endnu en vaccine.

Den er produceret af amerikanske Moderna. Den er endnu ikke taget i brug. Men det skulle ske meget snart.

Med de to forskellige vacciner vil EU-landene have nok til at vaccinere i alt 380 millioner mennesker, konstaterer von der Leyen.

Det svarer til 85 procent af EU's befolkning.

Samlet har EU-Kommissionen indgået aftaler med seks vaccineproducenter for op til 2,3 milliarder doser.

De to vacciner, der indtil videre har fået en betinget markedsgodkendelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), kræver to stik.

EU-Kommissionen er blevet kritiseret for at satse bredt i stedet for hurtigt at sikre sig en meget stor levering af den første effektive vaccine, som det er sket i flere andre lande.

Kommissionsformanden forsvarer strategien, som ifølge hende vil sikre EU-landene tilstrækkelig med vacciner i løbet af en kort tidshorisont.

- Vi har opbygget en bred portefølje. Det var vigtigt, for ingen kunne i sommer vide, hvilken vaccine der først ville blive godkendt, siger hun.

Den seneste tid har nye mutationer af coronavirus skabt frygt for, om vaccinerne vil være effektive mod alle former for coronavirus.

Det er i hvert fald den første vaccine ifølge en undersøgelse offentliggjort torsdag fra forskere på University of Texas og fra producenten Pfizer.

Her har man også fået bekræftet, at vaccinen er effektiv mod en særlig smitsom variant, som er meget udbredt i Storbritannien, men også en sydafrikansk variant skulle bukke under for vaccinen.

/ritzau/