EU-chef i Dansk Metal: Pas på den danske model, Merkel og Macron

21. maj 2020, 08:00
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

BLÆKKET ER KNAP NOK TØRT på den plan, som Tysklands og Frankrigs statsledere, Angela Merkel og Emmanuel Macron, netop har præsenteret for at arbejde Europa ud af coronakrisen. Planen baserer sig på en genopretningsfond på intet mindre end svimlende 3.700 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Forbundsformand: EU-mindsteløn kan skabe working poor-tilstande i Danmark

Den kommende uge får vi mere at vide om planen, som indeholder gode elementer. Planen har nemlig både et digitalt og et grønt aftryk, som sikrer, at genopretningen af Europa sker på en måde, som både styrker Europas konkurrenceevne og leverer de rigtige svar på den helt nødvendige grønne omstilling af kontinentet. Det grønne element har finansminister, Nicolai Wammen (S), ganske fornuftigt stillet sig positivt overfor.

MEN DANSKE POLITIKERE skal passe godt på. For måske er Merkel og Macron godt på vej til at snige et bagholdsangreb på den danske model ind ad bagvejen.

Merkel og Macron lægger op til en hasteoperation af Europa. Men afsnittet om mindsteløn bør de pakke langt væk. Det vil nemlig være decideret fejlmedicinering af patienten
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

Mens det store slag ser ud til at skulle slås om størrelsen på budgettet, så gemmer der sig nemlig en farlig formulering til sidst i planen. EU skal ifølge planen: ”fremskynde diskussionen om en EU-ramme for minimumsløn”.

LÆS OGSÅ: EU-chef i Dansk Metal: Efter corona er opgaven for EU soleklar – det handler om arbejdspladser

Hvad betyder dette? Jo, på jævnt dansk betyder det, at stærke kræfter i Europa nu aktivt arbejder på at speede processen op med at lovgive om lønninger i Europa. Selvom de gemmer sig bag en formulering om, at de ikke ønsker at smadre velfungerende arbejdsmarkedsmodeller, så kan der næppe findes et farligere initiativ for den danske model end at lovgive om løn.

EN LOVBESTEMT MINDSTELØN er farlig af flere årsager. For det første risikerer en mindsteløn ved lov at blive en maksimumløn. Det betyder altså, at lønnen ikke bliver hævet for de få – men sænket for de mange.

LÆS OGSÅ: DA-chef: En europæisk mindsteløn løser ikke udfordringerne med working poor

For det andet tyder alt på, at lande uden lovbestemt mindsteløn har væsentlig bedre arbejdsmarkeder end lande med lovbestemt mindsteløn. Det er altså væsentlig sjovere at være medarbejder i Danmark og Sverige end for eksempel i Østeuropa.

Genopretningen af Europa må ikke ske på bekostning af den danske og nordiske model på arbejdsmarkedet
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

For det tredje så ser vi over hele Europa, at organisationsgraden er langt højere i lande, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler lønnen end i lande, hvor mindstelønnen bliver bestemt ved lov. Merkel og Macron lægger op til en hasteoperation af Europa. Men afsnittet om mindsteløn bør de pakke langt væk. Det vil nemlig være decideret fejlmedicinering af patienten.

EU-RETTEN KAN virke noget tør og teknisk. Kan man forestille sig noget kedsommeligere? Men danske politikere kan altså tage EU-traktaten i hånden i forhandlingerne om genopretningen af Europa. For her står det sort på hvidt, at EU faktisk slet ikke kan blande sig i lønforhold. Når danske beslutningstagere skal lægge arm med kollegaerne i resten af Europa, så er dette værd at huske. Der er så mange gode sider ved det europæiske samarbejde – men der er en god grund til, at EU ikke lovgiver om løn. Det risikerer nemlig at få den danske model til at slå dybe revner. Er man i tvivl, skal man blot spørge juraeksperten, Jens Kristiansen, der har advaret kraftigt imod dette initiativ.

LÆS OGSÅ: Minister erkender: Det ligner frygtet direktiv om mindsteløn

Der er ganske fornuftige toner i genopretningsinitiativer, som balancerer konkurrenceevne, klima og forskning – til gavn for millioner af arbejdspladser i Europa. Det er værd at rose Tyskland og Frankrig for at kridte banen op til denne vigtige kamp. Men genopretningen af Europa må ikke ske på bekostning af den danske og nordiske model på arbejdsmarkedet.