Brevkasse med Leif Donbæk:
Er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

Leif_Donb__k_brevkasse
5. jan. 2021 08.59
Kan man komme efter chefen, hvis du knækker, fordi du får trusler i telefonen og arbejder hjemme, hvor ingen kan se, at du har det skidt?

Ja, er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

Jeg skrev fornyligt om arbejdsskader og hjemmearbejde, men hvor det før corona kunne tage år, fra at sådan en som jeg påpegede et problem, til at det begyndte at realisere sig, så er verdenen noget anderledes i øjeblikket.

Arbejdsmarkedet for kontortyper ændrer sig hurtigere, end det har gjort i århundrede. Ja, du læste rigtigt: århundrede. Computeren eksempelvis ændrede lidt rutiner for en kontoransat, men ikke det grundlæggende arbejde. Ligeså telefonen, for man mødte stadigvæk ind, havde kolleger, havde korrespondance og kontakt med borgere, kunder, eller hvad man nu end kalder det nu om dage. Men Corona og hjemmearbejde og permanentliggørelsen af dette; det er en anden fugl.

LÆS OGSÅ: Over halvdelen af danskerne siger nu 'ja' til mere hjemmearbejde efter corona

At vi pludseligt, uden om lokalaftaler, uden om Arbejdstilsynet, uden om planlægning har hundrede af tusinder af danskere hjemme, giver massive problemer, for det er en gigantisk ændring af en arbejdstype, der ikke har ændret sig nævneværdigt i meget lang tid – og det ser ikke ud til at stoppe.

For tværtimod har arbejdsgivere ikke været langsomme til at se de økonomiske fordele i hjemmearbejde. Sparede kontorpladser og medarbejdere der snakker mindre med hinanden i arbejdstiden, ja, for arbejdsgivere forekommer det at være ”lykken”.

Og dog. For jeg er oprigtigt bange for hvad konsekvenserne af for hastigt planlagt permanent hjemmearbejde bliver. En ting er, at visse dele af arbejdsgiverside (selvfølgelig) forsøger at slippe for de ”irriterende” regler i arbejdsmiljøloven, men noget andet er de mere udsatte erhverv.

Hvis en medarbejder, der normalt håndterer tunge samtaler med gode sikringer på arbejdspladsen, bare bliver kylet hjem for at klare det ved spisebordet alene, og derefter knækker, så er det min klare overbevisning, at der vil være rum for at komme efter arbejdsgiver
Leif Donbæk, advokat og ekspert i arbejdsskade-sager

For hvad med de job, hvor man ofte tager hårde samtaler. Jeg tænker på jobcentre, call-centre, inkassofirmaer, Styrelser, forsikringsselskaber, domstole og lignende. Ja, grundlæggende tænker jeg på HK-kontorjob over hele landet.

LÆS OGSÅ: Brev til Christiansborg: Sæt regler om hjemmearbejde midlertidigt ud af kraft

Normalt i den slags job, hvor man tager hårde opkald, har man en form for ”værn” på arbejdspladsen. Det findes i forskellige varianter, men den mest simple er grundlæggende, at man sidder i storrumskontor, så kollegerne kan se dig græde, hvis samtalen var noget skidt. Så kan der reageres, lige fra at tage en pause og puste ud med kollegerne, til psykologsamtaler og til sygemeldinger. Værktøjerne er forskellige, men sikkert er det (de gode steder), at der reageres. For skaden er (ofte) synlig.

Jeg er meget nervøs for, hvad der sker i de typer af job lige nu.

Og det leder tilbage til overskriften. For selvom vi ikke kender mange ansvarssager på hjemmearbejde, altså sager, hvor der udover at være en arbejdsskadesag, også er sket noget, der er så grelt, at sådan en som jeg kan komme efter arbejdsgiver, og selvom psykiske sager er notorisk svære, så er der ikke tvivl hos mig om, at arbejdsgiver bærer en særlig sikringsbyrde for de medarbejdere, der laver den slags arbejde og bliver sat til at lave det derhjemme.

LÆS OGSÅ: Politisk strid om hjemmearbejde: Radikale kan blive tungen på vægtskålen

Og hvis en medarbejder, der normalt håndterer tunge samtaler med gode sikringer på arbejdspladsen, bare bliver kylet hjem for at klare det ved spisebordet alene, og derefter knækker, så er det min klare overbevisning, at der vil være rum for at komme efter arbejdsgiver.

Så jeg håber virkelig, at arbejdsgiver er opmærksom på dette, for hellere forebyggelse end retssager!

Og jer, der sidder med de her job derude, pas på jer selv, og tag fat i jeres fagforening, hvis det ikke føles trygt!

Bliv klogere på arbejdsskader - med Leif Donbæk

Cirka hver 14. dag vil ekspert i arbejdsskade-sager og advokat i HK, Leif Donbæk, gennemgå og kommentere aktuelle arbejdsskade-sager.

Hvert år kommer mange danskere til skade på jobbet. Det kan koste dem dyrt. For forsikrings-selskaber er det nogle af de dyreste skader at erstatte, og der er talrige eksempler på årelange sagsforløb, før der ligger en afgørelse for den enkelte med nedsat arbejdsevne.

Hvad er op og ned – og hvordan kan forbund lokalt hjælpe deres medlemmer efter at skaden er sket.

Har du en sag, er du velkommen til at skrive til [email protected]