20200811-175529-L-1920x1280we
nullFoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Enhedslisten og SF optrapper jobstrid med De Radikale

9. sep 2020, 7:00
Regeringens støttepartier er uenige om forståelsen af en central formulering om beskæftigelse i forståelsespapiret.

Midt i forhandlinger om tidlig pension og en finanslov for 2021 går Enhedslisten bakket op af SF skarpt i rette med De Radikale.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, beskylder den radikale leder, Morten Østergaard, for at ville omskrive en central formulering i det forståelsespapir, der er grundlaget for regeringen.

LÆS OGSÅ: Ny bog: Medarbejderne har mistet indflydelse på danske arbejdspladser

Stridens kerne er, om regeringen er forpligtet til at lave reformer, der øger den strukturelle beskæftigelse – også kaldet arbejdsudbuddet, hvis regeringen svækker det.

- Man skal have været mere end almindeligt mentalt fraværende i det forhandlingslokale for ikke at have fanget dengang, hvad der foregik. Vi brugte adskillige dage på at diskutere lige præcis dette. Og ordet arbejdsudbud og strukturel beskæftigelse er minutiøst fjernet, siger Skipper.

I forståelsespapiret blev partierne enige om at skrive 'beskæftigelse' – og hverken arbejdsudbud eller strukturel beskæftigelse. Det første kan man gøre ved at sætte gang i økonomien kortvarigt, mens det sidste traditionelt kræver reformer, der varigt får folk til at arbejde mere eller længere. For eksempel som ved en kortere dagpengeperiode eller en højere pensionsalder, skriver Jyllands-Posten.