- På den ene side bliver Mette Frederiksen og hendes hold nødt til at vise, at de tager det her problem meget, meget alvorligt. Samtidig skal de ikke overspille virussens betydning og skabe panik, mener Hans Engell. Foto: Niels Ahlmann Olsen / Scanpix

Engell om corona-virus: Kan skabe kæmpe problemer for Mette F

9. mar, 15:26
Coronavirussens hærgen i Danmark kan få alvorlige økonomiske og politiske konsekvenser for regeringen, mener politisk kommentator Hans Engell.

Situationen omkring coronavirus udvikler sig nærmest minut for minut, og sygdommen har allerede haft konsekvenser for koncertarrangører og firmaer, der risikerer milliontab på grund af aflyste events  og kunder, der holder sig væk.

Virussen har også fået statsminister Mette Frederiksen til at reagere, og ifølge politisk kommentator Hans Engell har den frygtede virus potentialet til at gøre livet surt for S-regeringen. 

LÆS OGSÅ: Analyse inden skæbneuge for byggeriet: Malere og 3F må løse knast om mindstebetaling alene

- Coronavirus stjæler hele det politiske billede lige nu, fordi sygdommen har udviklet sig med så eksplosiv hastighed. Fra regeringens side står man med to store udfordringer i forhold til, at man har ansvaret for, at sundhedssektoren kan levere, hvis vi pludselig står med et stort pres på sygehusene, siger Hans Engell. 

- Samtidig skal man tage bestik af de økonomiske konsekvenser, som coronaen allerede nu har for erhvervslivet og de virksomheder, der lukker ned, og medarbejdere, der risikerer at blive sendt hjem. Det gør det også svært at holde fast i de politiske dagsordener, der normalt ville fylde mediebilledet. Hvem snakker udligningsreform nu? Ingen, og det var over alle spalter, indtil den her sygdom brød ud, tilføjer den erfarne politiske kommentator og tidligere minister. 

Kan Arne blive ramt? 

Ifølge Hans Engell har corona-virussens hærgen i Danmark endnu ikke nået et punkt, hvor den kan påvirke regeringens store planlagte reformer såsom forhandlinger om en ny klimalov, politiforlig og ikke mindst tidlig tilbagetrækning til nedslidte danskere. 

Fortsætter sygdommen sin eksplosive udvikling, kan den dog potentielt få langvarige økonomiske følger for regeringens planer, vurderer Hans Engell. 

- Det kan blive noget, som Finansministeriet bliver nødt til at tage højde for. Særligt når man tænker på, at man om få måneder skal til at planlægge finanslovsudspil for næste år, siger Hans Engell. 

- Vi har endnu ikke nået et punkt, hvor corona-virussen kan få regeringen til at udskyde sine planer om tidlig pension til Arne eller den længe bebudede klimalov. Det tror jeg ikke. Men hvis det her bliver ved og udvikler sig i bare en måned eller to mere, kan sygdommen sagtens blive en overligger i forhold til regeringens politiske og økonomiske planer, siger Hans Engell. 

LÆS OGSÅ: S-profil: Fortryder ikke at vi udfasede efterlønnen

Må ikke lege overlæger 

Hans Engell mener desuden, at regeringen har en utaknemmelig opgave, når det kommer til at forvalte corona-virussens tilstedeværelse korrekt. 

- På den ene side bliver Mette Frederiksen og hendes hold nødt til at vise, at de tager det her problem meget, meget alvorligt. Samtidig skal de ikke overspille virussens betydning og skabe panik, eller optræde som et hold af overlæger, der udtaler sig med faglig ekspertise, siger Hans Engell. 

- Det er en svær øvelse, og den tager tid fra de ting, som regeringen ellers gerne ville bruge kræfter på. På den måde kan man sige, at virussen også gør det svært at sætte dagsorden omkring eksempelvis klimadebatten, hvor Klimarådet jo i dag fremlægger sine anbefalinger. Det kommer lidt til at stå i skyggen af den voldsomme udvikling omkring corona-virussens indtog i Danmark, mener Hans Engell.