20181120-125850-2-1920x1277we__15_
- Armlægningen bliver, at de blå partier er klar til at gå en del længere end regeringen. Men de røde og særligt Enhedslisten er ikke klar til at gå længere, end smittetallene giver sikkerhed for. Forløbet er i det krydsfelt, siger politisk kommentator Hans Engell. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Engell om endelig coronaplan:
Det bliver en armlægning

12. mar. 2021 08.31
Det tegner til, at de ældre børn snart kan vende tilbage i skole forud for forhandlingerne om en endelig plan.

Der ventes en bred aftale om en endelig plan for genåbningen af dele af Danmark. Men det bliver ikke med alle Folketingets partier.

Forhandlingerne mellem partilederne går i gang fredag formiddag, og den brede enighed om håndteringen af coronapandemien er væk. Politisk kommentator Hans Engell forventer derfor en armlægning om, hvad der kan genåbne.

- Tonen imellem dem er blevet skarpere, og forskellen er også blevet mere tydelig. Regeringen skal nok få flertal for en plan. Men jeg tror ikke, det bliver med alle partier, siger Hans Engell.

Forhandlingerne skal ende med en samlet plan, som giver en bedre fornemmelse for rækkefølgen over, hvornår og hvordan de resterende dele af samfundet skal åbne.

Erhvervslivet og blå blok har efterspurgt det i månedsvis, og det er nu planen.

- Så vil vi nogenlunde kunne se, hvad der åbner frem mod sommer, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i en partilederdebat torsdag aften på TV2.

De seneste uger har statsministeren haft drøftelser med alle Folketingets partier om deres ønsker til, hvilke dele af samfundet der skal genåbnes først.

På forhånd tegner det til, at der er flertal for at sende børn i 5. - 8. klasse tilbage i skole på den ene eller anden måde engang efter påske i starten af april.

Desuden vil særligt de blå partier kæmpe for detailhandlen og liberale erhverv.

- Armlægningen bliver, at de blå partier er klar til at gå en del længere end regeringen. Men de røde og særligt Enhedslisten er ikke klar til at gå længere, end smittetallene giver sikkerhed for. Forløbet er i det krydsfelt, siger Hans Engell.

Spørgsmålet er, hvornår og hvordan de resterende børn skal sendes tilbage i skole.

Næst i rækkefølgen vil formentlig være liberale erhverv som frisører og udendørsaktiviteter, må man forstå på statsministeren.

Forhandlingerne vil også komme til at handle om vacciner samt brugen af coronapas for at få adgang til eksempelvis begivenheder eller udlandsrejser, uddyber hun.

Passet kan vise, om en person er vaccineret eller for nylig har fået taget en coronatest med et negativt prøvesvar, der dokumenterer, at vedkommende ikke er smittet.

/ritzau/