En stærk og nødvendig pakke

15. mar 2020, 13:25
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

Statsminister Mette Frederiksen er imponeret over arbejdsmarkedets parter.

Det er der grund til. For den handlekraft, lønmodtagere (FH) og arbejdsgiverne har udvist over de seneste døgn kan meget vel betyde, at tusindevis af arbejdspladser bliver bevaret.

Søndagens aftale om lønkompensation til privatansatte bliver ikke den sidste. Den var ikke den første. Den viser, at regering, lønmodtagere og arbejdsgivere tager et fælles ansvar for at sikre, at vi som nation slipper billigst muligt gennem den massive krise, vi på voldsomt kort tid er kastet ud i. Tak for det. Slet og ret!

Det er Danmark, når det er bedst. Lige nu sidder tusindevis og frygter for deres fremtid og deres job.

Her på A4 har vi - som alle andre medier - skildret de nærmest katastrofale konsekvenser, corona-krisen har for virksomheder. Den nye aftale gælder i første omgang i tre måneder og er et stort redskab for at undgå fyringer på den korte bane.

Aftalen skal sikre virksomhedernes overlevelse, og dermed at de ansatte fortsat får løn. Staten giver lønkompensation på 75 til 90 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.

Ordningen vurderes at koste staten omkring 2,6 milliarder kroner. Men det tal kan sagtens blive højere alt efter udviklingen den kommende tid.

Som borgere må vi glæde os over den kollektive samlings- og handlekraft, der er på Christiansborg og blandt arbejdsmarkedets parter. Det bør mange andre lande misunde os!
Nicolai Kampmann

Ja, begge parter skal give lidt - og staten klart det meste. Den investering tager finansminister Nicolai Wammen gerne på sig, såvel som en konstaterng af, at også små og mellemstore virksomheder har brug for at kunne dække af i forhold til de ansatte. Her er der angiveligt også en indsats på vej.

Vi ser en regering, der handler resolut - og uden kendt søkort. Arbejdsgiverne udviser både påskønnelse og anerkendelse af regeringens handlekraft. Den organiserede fagbevægelse bidrager med denne aftale til, at også uorganiserede kan få fordel af den. Det bør, som FH-formand Lizette Risgaard, siger, få nogen til at tænke sig om.

Regningen for corona-krisen vokser dag for dag. Ja, måske time for time. Hvornår den kan gøres op, og hvor stor regningen bliver, det kan man kun gisne om.

Som borgere må vi glæde os over den kollektive samlings- og handlekraft, der er på Christiansborg og blandt arbejdsmarkedets parter. Det bør mange andre lande misunde os!