Kan en ny brancheoverenskomst mellem 3F og Dansk Erhverv bruges af andre end madbudene hos virksomheden Just Eat? Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Fokus: Ny overenskomst er en sejr for Just Eat's bude - men kan andre løstansatte app-arbejdere bruge den til noget?

19. okt 2019
I Fokus i denne uge: Hvad kan ny overenskomst for Just Eat's bude bruges til af andre? - ældre tvinges til at forlade arbejdsmarkedet - fagbevægelsen træder ind på den klimapolitiske arena

3F erobrer nyt land, når en forventet overenskomstaftale falder på plads med Dansk Erhverv for udbringere af mad.

Det er en sejr for de bude, der i dag bringer mad ud for virksomheden Just Eat, men kan aftalen også bruges som model for andre løstansatte app-arbejdere i Danmark, der arbejder for digitale platformsvirksomheder som Wolt, Mover og Happy Helper?

- Det her er ikke nødvendigvis et skridt i den rigtige retning for andre bude. Godt nok vil Wolt-bude kunne pege på aftalen og sige, at "det er det her, vi vil have". Men fordi Wolt ikke anerkender dem som ansatte, er det den kamp, der skal tages først, siger Lars Granerud, journalist hos A4, der dækker platformsøkonomien.

Lyt med i Fokus i denne uge:

- Hvad kan en ny brancheoverenskomst for bude mellem 3F og Dansk Erhverv bruges til? (med Lars Granerud, journalist) (fra start)

- Hvorfor tvinges mange til at forlade arbejdsmarkedet? (med Aske Juul Lassen, etnolog og seniorliv-konsulent) (fra 08.11 min)

- Hvorfor træder fagbevægelsen nu ind på den klimapolitiske arena? (med Nicolai Kampmann, chefredaktør hos A4 Medier) (fra 21.16 min)

Du kan lytte til hele udsendelsen her:

Du kan høre alle vores udsendelser her: