Andreas savner sin rumstation:
'Det føles som at være Superman'

Andreas_Mogensen
Den danske astronaut Andreas Mogensen hilser på videnskabsinteresserede børn i Tycho Brahes Planetarium i København. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
13. feb. 2020 05.58
Han er ikke meget for at indrømme det, men Danmarks hidtil eneste astronaut, Andreas Mogensen, er et pragteksemplar af et menneske, som er bedre til det meste end de fleste. Men ventetiden hernede på jorden har han det stramt med.

Han er ikke meget for at indrømme, at han er noget helt særligt. Et pragteksemplar af et menneske. Én af blot fem europæere – og den eneste dansker nogensinde – som blev udvalgt blandt tusindvis af ansøgere til et job, som børn over hele kloden går og drømmer om, når de bliver store: Astronaut.

- Men jeg er helt sikkert stædig, siger Andreas Mogensen, da jeg fanger ham over en Skype-forbindelse på hans nuværende arbejdsplads, NASA Johnson Space Center i Houston, Texas, hvor der venter endnu en almindelig arbejdsdag for den 43-årige dansker.

Når man ikke svæver rundt på en rumstation i nul-tyngdekraft, minder jobbet som astronaut om et almindeligt kontorjob.

Andreas Mogensen deltager i en masse møder, men har også vagter i mission control , hvorfra det amerikanske rumagentur, NASA, hjælper astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, når det er nødvendigt.

Glemt kodeord