Embedsmænd lider under hårdt arbejdspres:
'Flere har stresssymptomer og har svært ved at sove om natten'

20150513-144557-4-1920x1281we
Mere end hver tredje af de godt 4.000 embedsmænd, der har svaret på undersøgelsen, angiver, at de for tiden arbejder mere end 43-50 timer om ugen. (Arkivfoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
25. jun. 2021 08.08
I en ny undersøgelse beretter over halvdelen af de adspurgte embedsmænd, at de oplever et så massivt arbejdspres, at det går ud over kvaliteten af det arbejde, de udfører.

Der bliver løbet stærkt rundt om i landets ministerier og styrelser, når der blandt andet skal leveres svar, løsninger og aftaler til politikerne.

En ny undersøgelse fra fagorganisationen Djøf, der organiserer 15.000 embedsmænd i centraladministrationen, beretter de adspurgte embedsmænd om et alt for stort arbejdspres, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Virksomheder dumper i stressforebyggelse

Mere end hver tredje af de godt 4.000 embedsmænd, der har svaret på undersøgelsen, angiver, at de for tiden arbejder mere end 43-50 timer om ugen. Mere end hver anden oplever i høj eller nogen grad, at mængden af opgaver er så stor, at det går ud over kvaliteten af deres arbejde.

- Flere har stresssymptomer og har svært ved at sove om natten – det har jeg også selv oplevet, da jeg i efteråret arbejdede 50-60 timer om ugen. Og folk er fortravlede og har en følelse af, at man slukker brande og i perioder konstant skal stå til rådighed, fortæller Alexander Thorvaldsen til Politiken. Han arbejder som fuldmægtig i Børne- og Undervisningsministeriet og også er tillidsrepræsentant på stedet.

Også i Fødevarestyrelsen har embedsmændene været pressede og nogle er gået ned med stress. Det fortæller Trine Hasselström, som er jurist og fuldmægtig i styrelsen og tillidsrepræsentant for Djøf. Både tillidsmænd og fagforbundet peger på politikerne, når de skal forklare det stigende pres.

- Fordi man politisk ønsker hurtige løsninger for at afhjælpe et problem, og man knap har lagt sidste hånd på en reform, så kommer den næste. Det har altså fået et niveau nu, hvor vi må råbe op og sige til politikerne: Sæt hastigheden ned. For det her går altså ikke blot ud over de ansattes trivsel, men også kvaliteten af det vigtige arbejde for folkestyret, de leverer, siger Djøf-formand Henning Thiesen til Politiken.

I et skriftligt svar til avisen skriver skatteminister Morten Bødskov (S), som er ansvarlig for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen:

'Regeringen tager undersøgelser som denne meget alvorligt. Det er afgørende, at statsansatte trives på de statslige arbejdspladser og ikke udsættes for et for højt arbejdspres.' 

Han peger samtidig på, at der er et arbejde i gang i forhold til at lette arbejdspresset.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse overrasker: Arbejdslivet er ikke den største udløser af stress