Partier presser på for genåbning:
Nu tegner der sig et flertal

20201208-184824-L-1920x1277we
Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage, siger Pia Olsen Dyhr (SF). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
17. feb. 2021 06.22
Alle børn skal tilbage i skole og mindre butikker skal genåbne, mener SF og de borgerlige.

Der tegner sig et flertal for at genåbne en større del af landet end hidtil.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark.

SF vil fra 1. marts have alle folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen. Det er om halvanden uge.

- Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage, siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor Venstre også presser på onsdag morgen for en genåbning.

SF kan sammen med de borgerlige partier lægge pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op om halvanden uge.

Pia Olsen Dyhr skønner dog, at det ikke bliver nødvendigt, uddyber hun til Ritzau.

- Jeg hører alle partier på Christiansborg have det ønske, så jeg fremlægger vores prioriteringer. Jeg tror ikke, det bliver nødvendigt at snakke om alternative flertal, siger hun.

SF vil lade de ældste elever komme tilbage i skole og lade efterskoler og højskoler slå dørene op.

Forældre bør lade deres børn teste en gang om ugen, og der bør være en delvis genåbning for mindre butikker og liberale erhverv, som den lokale VVS'er, maler og frisør.

Endelig er SF-formanden klar til at give de kommuner, der har de laveste smittetal, mulighed for at åbne endnu mere op.

Smitten for den oprindelige virus er aftagende, men den britiske variant er i vækst. Det er udviklingen for den britiske virus, der gør, at samfundet fortsat er lukket, da den er mere smitsom.

- Jeg ser med stor bekymring på smittetallet for den britiske variant, og det holder vi øje med de kommende uger, før vi kan genåbne. Der er noget, der tyder på, at det er en geografisk udvikling, og det kan spille ind på, hvad vi kan.

- Jeg vil gerne sende et signal om, at der er lys for enden af tunnelen, hvis vi alle sammen holder ud lidt længere, siger Pia Olsen Dyhr.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er positiv overfor en yderligere delvis genåbning 1. marts. Det siger han til DR Nyheder.

Flere partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti, oplyste tirsdag, at de er enige i, at tiden er inde til at se på en genåbning. Dog understregede flere, blandt andet De Radikale, at det skal foregå uden "forårets fnidder".

/ritzau/