20201114130026455_1000
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen holder den udskudte landsmødetale i Roskilde. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ellemann:
Svært at svare på om alle mink bør aflives

14. nov. 2020 15.30
V-formand har tillid til sundhedsmyndighederne, men ikke til regeringen, som har beordret alle mink slået ned.

Den socialdemokratiske regering har besluttet, at alle danske mink skal slås ned, fordi minkhold under coronaepidemien ifølge Statens Serum Institut udgør en risiko for folkesundheden.

Men om det er den rigtige beslutning at aflive alle mink, er ikke sådan lige at svare på, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er ret svært at svare på. Forskerne er mildest talt uenige, og derfor vil vi gerne have en redegørelse fra regeringen. Og vi vil gerne have, at regeringen og dens folk stiller op til en høring, så man kan imødegå alle de andre udsagn, som er blevet præsenteret, siger han.

- På den måde vil vi have det rigtige beslutningsgrundlag. Det synes jeg ikke, at vi har i dag.

Det var på et pressemøde i sidste uge, at regeringen beordrede alle danske mink slået ned.

Senere har det vist sig, at regeringen ikke havde hjemmel i loven til at udstikke den ordre. Faktisk vurderer flere juridiske eksperter, at der ligefrem er tale om et brud på Grundloven.

Pressemødet kom, efter at Statens Serum Institut havde fremlagt et notat for regeringen, hvor det fremgik, at der var fundet en muteret variant af coronavirus, Cluster 5, som havde smittet fra mink til mennesker.

SSI havde opdaget, at den særlige minkmutation var mere modstandsdygtig over for antistoffer, og det ville bringe en fremtidig vaccine i fare.

Men det har eksperter - både nationale og internationale - senere sået tvivl om.

I notatet står der dog også, at SSI finder det problematisk at have minkhold under epidemien, fordi mink kan udgøre et reservoir for virus.

- Vi skal lytte til Statens Serum Institut, vi skal lytte til Sundhedsstyrelsen, vi skal have tillid til vores sundhedsmyndigheder. Og jeg har stor tillid til vores myndigheder, men jeg har ikke så stor tillid til vores regering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Og det er der, at udfordringen ligger. Jeg betvivler ikke myndighedernes udmelding, men jeg betvivler regeringens handling i den her situation.

Venstreformanden argumenterede ellers selv for at støtte op om regeringens beslutning og stole på sundhedsmyndighederne i en intern mail søndag aften.

Efter kritik fra bagland og Folketingsgruppe ændrede Ellemann dog kurs mandag og ville ikke længere støtte regeringens hastelovgivning bag beslutningen.

- Jeg tror og håber, hvis man ser min mail i sin helhed, at den er mere nuanceret end som så, siger Jakob Ellemann-Jensen om mailen.

- For det jeg forsøgte med den her mail – det lykkedes så ikke super godt – var at sige, at der mange nuancer i det. Der er mange hensyn vi skal tage. Både til minkavlerne, til folkesundheden, til eksporterhvervene.

Regeringen har lovet en redegørelse af forløbet omkring ordren om at slå alle landets mink ned på onsdag.

/ritzau/