Chikane_h__nd_p___l__r_Tobias_Kobborg_Ritzau_Scanpix
Kvindelig elektrikerlærling ville ikke finde sig 'kærlige klap'. Efter gentagne forsøg på at råbe virksomhedens ledelse op, har hun nu fået ny læreplads. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Elektrikerlærling sagde stop efter krænkelser

11. mar. 2021 16.13
Også fra elektrikernes arbejdspladser er der eksempler på krænkende adfærd med alvorlige konsekvenser for ofrene.

Denne artikel er oprindeligt bragt i Fagbladet Elektrikeren og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

– Jeg fik at vide, at jeg var ’en pæn pige’. Derfor måtte jeg også finde mig i lidt ’kærlige klap’ …

Men det ville elektrikerlærling Vibe Gammelgaard Nielsen ikke. Hun arbejdede på en byggeplads, og efter flere forgæves forsøg på at råbe virksomhedens ledelse op endte forløbet efter hjælp fra Dansk El-Forbunds (DEF) afdeling København med et forlig mellem virksomheden og lærlingen. Hun har nu fået en ny læreplads, skriver fagbladet Elektrikeren.

Lærlingen fortæller sin historie, fordi hun håber, at omtalen kan medvirke til, at andre slipper for at opleve det samme som hende. Og hendes situation er ikke enestående. René Gorski, der er fagsekretær i DEF København, har bistået Vibe Gammelgaard Nielsen og behandler i øjeblikket tre andre sager om krænkelser.

LÆS OGSÅ: Hver femte kvinde har oplevet seksuel chikane på jobbet

Også andre afdelinger i forbundet kan fortælle om eksempler på krænkelser. Her har der både været en dybt alvorlig sag og tilfælde, der er blevet ’taget i opløbet’.

Både kvinder og mænd rammes. Fra en afdeling lyder meldingen: ”… ens for de tre sager er også, at medlemmerne ikke har ønsket at videreføre sagerne, fordi det er flovt, skamfuldt eller ydmygende – eller fordi de er mænd?”

LÆS OGSÅ: Lavtlønnede oplever mere seksuel chikane end højtlønnede

– Jeg ved godt, der har været og fortsat er nogle håndværkertraditioner eller -kultur – både verbalt og fysisk – som mange af os har været igennem i vores læretid m.m. Det var jo ’bare god værkstedshumor’. Det må vi alle gøre op med nu og have forståelse for, at det hører fortiden til, siger René Gorski.

Læs mere i fagbladet Elektrikeren side 6.