Nikolaj_Villumsen_MEP_EL_1650px

EL-profil: Lærepladser skal blive i Danmark

27. sep 2020, 9:30
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
EU skal ikke stå i vejen for, at offentligt byggeri betalt af danske skattekroner bidrager til at uddanne den arbejdskraft, vi har brug for. Danske lærlinge skal ikke stå uden læreplads, mens polske lærlinge kan blive udnyttet som billig arbejdskraft.

I FORÅRET VAR DI UDE med en pressemeddelelse om, at der i løbet af året ville komme til at mangle 7.700 lærepladser i byggeriet. En del af forklaringen er, at Corona har sat stopper for byggeriet. Det rammer også byggeriet på supersygehuset, der nu først forventes færdigt i 2023 i stedet for 2022 som planlagt. Derfor står tusindvis af håndværkerlærlinge nu uden en læreplads.

LÆS OGSÅ: Trods aftale: Arbejdsgivere leverer ikke flere praktikpladser

I flere år inden Corona-virussen fejede hen over Europa med død og nedlukning var uddannelsesansvar noget, som arbejdsgiverne ofte skulle mindes om. For manglen på danske lærepladser er ikke noget nyt. Det har været et stort problem i mange år. Derfor er der blandt andet skrevet ind i sociale klausuler, hvor mange lærepladser, der skal være på et byggeprojekt. På den måde sikrer man, at når det offentlige bruger skatteborgernes penge, så bidrager det samtidig til at løfte at løfte det fælles uddannelsesansvar.

Det er ikke ok

Sådan var det også, da byggeriet af det nye supersygehus i Odense blev udbudt. Klausulen påbød, at der skulle være seks procent lærlinge. Som så meget andet i byggeriet blev udbuddet vundet af et italiensk firma. Ifølge FH og 3F er der et italiensk firma bag hver tredje udstationerede arbejder på danske byggerier.

Danske håndværkere skal ikke stå uden for hegnet og se til, mens udenlandske kollegaer underbetales og udnyttes, inden de selv logger ind på jobnet for at udfylde endnu et dagpengeskema
Nikolaj Villumsen, Medlem af Europa-Parlamentet (Enhedslisten)

Jeg har intet imod italienere, polakker eller nogen som helst andre nationaliteter, men det er uomtvisteligt, at italienske firmaer i dansk byggeri alt for ofte er forbundet med social dumping og misbrug af den frie bevægelighed. Det er ikke ok. Danske håndværkere skal ikke stå uden for hegnet og se til, mens udenlandske kollegaer underbetales og udnyttes, inden de selv logger ind på jobnet for at udfylde endnu et dagpengeskema.

Lærlinge langt fra byggepladsen

Supersygehuset er tilmed en spændende opgave, som stort set alle involverede er meget stolte over at være en del af. Det er en af den slags opgaver, hvor der er rig mulighed for håndværkere til få sat alle deres færdigheder i spil, og dermed også en lærerig opgave for de lærlinge, der ifølge de sociale klausuler er sikret en plads på byggeriet. Engang ville de kunne tage deres børnebørn med og fortælle om dengang, de var med til at bygge det, der blev det første nybyggede supersygehus i Danmark. Altså det troede jeg.

LÆS OGSÅ: Tidligere V-minster om praktikmangel: 'Det offentlige skal levere lige som det private'

I begyndelsen af denne måned kunne jeg i stedet læse i Fagbladet 3F, at sådan forholder det sig slet ikke. Der er ifølge fagbladet kun meget få eller slet ingen danske lærlinge på byggepladsen. I stedet er der 46 polske lærlinge – altså ikke på selve byggepladsen, men på en fabrik i Poznan. Og noget tyder på, at der faktisk slet ikke er så meget at lære for de polske lærlinge, der efter sigende bruger det meste af deres tid på at lave elementer på fabrikken.

Der er ikke mangel på dansk arbejdskraft

Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at store offentlige byggerier ikke kan bidrage til at sikre ordentlige praktikpladser for uddannelsesinstitutioner i byggeriets lokalområde.

Der er ikke mangel på faglært arbejdskraft i Danmark, men det bliver der selvfølgelig, hvis vi ikke uddanner nogen
Nikolaj Villumsen, Medlem af Europa-Parlamentet (Enhedslisten)

Det er EU-lovgivning, som i dag forhindrer kommuner og staten i at stille krav om, at lærepladser i forbindelse med offentligt byggeri skal stilles til rådighed for de uddannelsesinstitutioner her i landet, som mangler praktikpladser. Så det skriger jo til himlen, at der postes danske skattekroner i polske lærlinge, når selv arbejdsgiverne erkender, at tusindvis af danske elever på landets erhvervsskoler står til ikke at kunne færdiggøre deres uddannelse på grund af mangel på en læreplads. Der er ikke mangel på faglært arbejdskraft i Danmark, men det bliver der selvfølgelig, hvis vi ikke uddanner nogen.

Regler skal laves om

Vi skal ikke acceptere, at EU tvinger os til at sende praktikpladser på offentlige byggerier ud af landet. Vi bør derfor kræve, at EU’s udbudsregler laves om, så det offentlige kan tage sin del af det samfundsansvar, der er forbundet med uddannelse af håndværkere.

LÆS OGSÅ: Vil have minister til at lukke hul for polske lærlinge: 'Noget forbandet svineri'

Det handler ikke om fri bevægelighed. Det handler om at kunne opretholde den nødvendige uddannelse af en massivt efterspurgt arbejdskraft. Det skal EU ikke stå i vejen for. Det skal være muligt, at der i forbindelse med offentligt byggeri, som betales af de danske skatteborgere skal tages et antal lærlinge fra hjemlige uddannelsesinstitutioner. Det er kun rimeligt.