Sygeplejerske gør sig klar til at undersøge coronasmittet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ekspert i smittepsykologi: Usikkerheden er gift

17. mar, 20:25
Hvis vi i Danmark skal have succes med at svække hastigheden, med hvilken coronavirussen spreder sig, så er det afgørende, at der ikke opstår tvivl om, hvad vi som borgere skal gøre, mener professor.

Det er gift i forhold til overholdelse af myndighedernes råd, hvis danskerne bliver i tvivl om, hvad de skal gøre for at undgå spredning af COVID-19.

Det mener Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og blandt andet forsker i smittepsykologi og konspirationsteorier.

LÆS OGSÅ: Emil underviser i et tomt klasselokale: 'Der kan gå fuldstændig bananas i den'

- Hvis folk får en fornemmelse af, at der er rum for fortolkning, så begynder de at fortolke, og så opstår der de her forskelle mellem os, hvor nogle er mere ængstelige end andre, siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Fredag i sidste uge kom det frem, at det ikke var en del af Sundhedsstyrelsen anbefalinger at lukke grænserne. Det var en ren politisk beslutning, som direktør Søren Brostrøm udtrykte det på et pressemøde med henvisning til, at der ikke er evidens for, at det virker.

Mandag morgen kunne flere morgenaviser så fortælle, at sundhedsmyndighederne i en mail såede tvivl om de vidtgående regeringsinitiativer til bekæmpelse af spredningen af coronavirus, der blev hastebehandlet i Folketinget i torsdags.

- Vi finder umiddelbart, at det aktuelle COVID-19 udbrud ikke kan begrunde sådanne væsentlige ændringer i epidemiloven, skrev Sundhedsstyrelsen, der dog samtidig understregede, at den ikke har haft tid til en grundig sundhedsfaglig vurdering.

Beslutningsmæssig overophedning

Netop den slags modsatrettede udmeldinger er med til at skabe usikkerhed i befolkningen, mener professoren.

- Folk har brug for helt præcise retningslinjer. Jo mere usikkerhed, der er om, hvad præcis linjen er, jo mere kommer folks politiske præferencer og deres personlighed til at spille ind i. Så der er ingen tvivl om, at det her er gift i forhold til at overholde myndighedernes råd – og det vil gå helt galt, hvis der opstår en partipolitisk polarisering, siger Michael Bang Petersen.

Ifølge ham er udfordringen lige nu, at sundhedsmyndigheder verden over har vidt forskellige strategier til at undgå smittespredning. De asiatiske sundhedsmyndigheder har en strategi, de britiske sundhedsmyndigheder en anden og Danmark en helt tredje.

- Vi står i en situation, vi ikke har stået i før, og det er enormt kompliceret at finde ud af, hvordan vi skal navigere. Vi har også et system, der er overophedet rent beslutningsmæssigt, så selvom det er uheldigt, er det også forståeligt, hvis koordineringen ikke er helt på plads, siger han.

LÆS OGSÅ: Tvetydig corona-kommunikation: Uvisheden gør os usikre

En ting ligger dog helt fast, og det er, at smittespredning kun kan undgås, hvis vi holder afstand til hinanden og vasker hænder tit eller bruger håndsprit.