20201001101342511_1000
PFA oplever, at danskernes forventninger til pensionen er ændret. Mange seniorer gerne ud at rejse, backpacke i Sydamerika, på seniorhøjskole eller arbejde som frivillige enten i udlandet eller herhjemme. (Genrefoto) Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Drømmer du om tidligere pension? Her er dine muligheder

3. okt 2020, 9:00
Flere danskere ønsker at gå fra før folkepensionen, men det koster. To eksperter fortæller her, hvad det vil koste, hvis du går helt eller delvis fra før tid.

Spørgsmålet om tidlig pension fylder meget i øjeblikket.

Folketinget forhandler om den såkaldte Arne-pension, som giver nedslidte mulighed for at trække sig før tid.

Og medierne har beskrevet flere unge, som lægger halvdelen af lønnen til side allerede nu for at kunne gå mange år før tid.

- Tidlig pension er en megatrend, vi får rigtig spørgsmål om i rådgivningen. Der opstået en helt ny dynamik, hvor folk ikke bare accepterer, at de skal arbejde til en given alder, siger forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA.

I stedet er bøtten vendt rundt, og flere siger: Jeg vil gå x antal år før tid, hvad koster det?

- Men når vi laver beregningerne, får vi næsten altid samme reaktion: "hold da op, det var dyrt". For det koster altså. Og pensionsøkonomi kan i forvejen være svært at holde overblik over, siger Carsten Holdum.

Hvis du er halvvejs i arbejdslivet og drømmer om tidligere pension, er der to overordnede knapper at dreje på:

Enten skal du være villig til at leve for væsentligt mindre som pensionist. Eller også skal du allerede nu poste flere penge i sparegrisen.

- Og i det regnestykke bliver fleksibel tilbagetrækning lige pludselig attraktiv, fordi man både får flere fridage, men samtidig sparer op i flere år, siger Carsten Holdum.

Hvis du vil gå på halv tid tre år før, ser regnestykket sådan ud:

En gennemsnitlig lønmodtager på 40 år skal fra nu af lægge 16,2 procent af sin løn fra til pensionen. Hvis du er 50 år, skal du lægge 17,4 procent fra.

- Samtidig skal man som pensionist være villig til at leve for 80 procent af sin normale indkomst. Det er også det, vi generelt råder til, forklarer Carsten Holdum.

Hvis drømmen derimod er at gå fra fem år før tid - med fuld løn - skal der virkelig "høvles penge ind", siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget ambitiøst og vil opleves som ekstremt for mange, men det kan godt lade sig gøre, konstaterer han.

Hvis du har 30 år tilbage på arbejdsmarkedet og en månedsløn på cirka 40.000 kroner, skal du i snit lægge 4000 kroner mere til side.

- På den måde står du estimeret med 2,2 millioner kroner ekstra, som kan bruges i femårsperioden inden din almindelige pension udbetales, siger han.

Hvis du har en lavere løn - eller et mindre forbrug - kan mindre måske gøre det.

Men vær realistisk.

- Folk tror ofte, at de kan spare mere i budgettet, end de egentlig kan. Og hvis du forventer at skrue meget ned, men samtidig vil rejse en masse, så hænger det måske ikke helt sammen, siger Morten Bruun Pedersen.

Husk også, at din øvrige økonomi spiller ind.

Én brik er din pensionsopsparing. Men dertil kommer din bolig, gæld og øvrige opsparinger og værdier.

- Man er nødt til at se sin pensionsøkonomi som en helhed, ikke bare en opsparing, siger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/