Dræbt i bornholmsk skov havde slemme skader

Retten
Retten på Bornholm tog mandag hul på sagen om Phillip Johansens død i Nordskoven på Bornholm. To brødre kræves dømt for drab, men de vil kun dømmes for vold med døden til følge. Foto: Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
30. nov. 2020 20.06
To tiltalte brødre fortalte mandag, hvordan de overfaldt deres ven i en bornholmsk skov. Retsmediciner har ikke oplevet så slem vold før. Tirsdag afgøres sagen.

Spekulationer i et muligt racistisk motiv fik i sommer medier verden rundt til at rette øjnene mod et voldsomt overfald på Bornholm, der kostede en 28-årig mand livet.

Da retssagen begyndte mandag i Rønne, var det racistiske motiv dog fejet af banen, da anklagemyndigheden ikke finder, at der er beviser.

I stedet er det historien om to brødres brutale vold mod deres 28-årige kammerat, som de ville give "en lærestreg".

Og den grove mishandling blev nævningetinget mandag indviet i, da vicestatsobducent Christina Jacobsen fortalte, at hun ikke har set værre.

- Nej, det har jeg faktisk ikke. Selvfølgelig ser vi i vores gerning også andre tilfælde med vold.

- Men det er sjældent, at vi ser tilfælde, hvor der er udført vold i en sådan grad, som det er tilfældet her og så mange forskellige typer af vold, sagde hun.

39 læsioner

Ifølge obduktionen bar Phillip Johansens skader ”karakter af mishandling”, og de har bragt ham i en ”svær smertepåvirket tilstand. Han fik 39 læsioner.

De to brødre trådte mandag morgen ind i retten klædt i sort og forklarede roligt om de slag og spark, som de udsatte deres kammerat for. Ifølge de to fortalte deres mor, at Phillip Johansen havde forgrebet sig på hende.

- Han skulle have holdt hende fast og taget hende på brysterne. Det var jeg ikke så glad for, sagde den 26-årige storebror.

Derfor tog de 22. juni sent om aftenen med kammeraten ud i Nordskoven på en shelterplads, hvor de drak alkohol.

På et tidspunkt kørte de på tanken efter mere, og da de vendte tilbage overfaldt de Phillip Johansen, og han blev væltet ned på jorden.

- Jeg tager en granrafte og slår ham på benet, sagde storebroren.

Senere trampede han ham også i hovedet og skridtet med sine træsko.

Mishandlet på voldsom vis

Phillip Johansen blev også stukket, slået med en flaske, slået med brandvarme ildragere og trampet i hovedet og skridtet med træsko.

Ifølge anklageskriftet fik Phillip Johansen et knæ mod sin hals, hvilket har givet mindelser til sagen om den sorte amerikaner George Floyd, der mistede livet, efter at en betjent holdt et knæ mod hans hals.

Lillebroren har hørt om George Floyd, men kan ikke huske, om det var før, overfaldet fandt sted.

- Det har ikke noget med det at gøre, sagde han.

Ifølge brødrene holdt de pauser undervejs for at drikke øl, og selve voldsdelen varede ifølge den ene omkring et kvarter.

Retsmedicineren pegede på, at mishandlingen måske har varet længere end et kvarter, men kunne ikke sige det præcist.

Efterfølgende forlod de ham i skoven, og da Phillip Johansen blev fundet livløs dagen efter, blev han efter genoplivningsforsøg erklæret død.

Der gik ikke længe efter fundet, før brødrene blev anholdt, og da lillebroren blev pågrebet, råbte han ifølge politiet, at "Phillip fik, hvad han fucking havde fortjent", og "han voldtog min mor".

- Det var i afmagt, sagde den 23-årige yngste bror i retten.

Nægter drab

Brødrene har erkendt vold med døden til følge, men nægtet drab.

- Når de udfører så grov vold, har de også accepteret, at Phillip vil dø, hvis de bliver ved, sagde anklager Anne Moe.

Omvendt pegede forsvarerne på, at der kun skal dømmes for dødsvold.

Brødrene smed ofrets sko og telefon i bålet, inden de efterlod ham. Men modsat anklageren mener forsvarer Peter Secher, ikke, at det er et tegn på drab.

- Det viser, at han skal ligge og lide – ikke dø. Han blev mishandlet. Men at efterlade ham i live er en atypisk drabsmetode.

- Men det, der skete, var groft. Det prøver jeg ikke at bagatellisere. Men skaderne hver for sig var ikke dødelige, sagde forsvareren.

Retten afsiger skyldkendelse tirsdag klokken 9.