20191024-123346-L-1920x1920we
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Domstole mangler faglærte og ufaglærte til at dømme

5. nov. 2020 06.25
Vi er på vej mod, at det er folk med lange uddannelser, der som domsmænd og nævninge afgør sager.

Domstolene i Danmark mangler flere personer med arbejderbaggrund. En undersøgelse fra Justitsministeriet viser, at der forholdsvis er for få faglærte og ufaglærte, der fungerer som domsmænd og nævninge, skriver Fagbladet 3F.

Undersøgelsen påpeger, at selvom over 22 procent af danske statsborgere har grundskolen som højeste gennemførte uddannelse, så er det samme kun tilfældet for 11 procent af de udpegede domsmænd og nævninge. På samme vis er gruppen med erhvervsfaglige uddannelser underrepræsenteret blandt de udpegede.

LÆS OGSÅ: Skoleskib hjælper rodløse unge: Uden havde jeg ikke haft mit job i dag

Til gengæld er folk med lange og mellemlange videregående uddannelser overrepræsenterede som domsmænd og nævninge. Det samme er ledere.

Skævhederne er et problem. Det mener advokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

- Derfor bør vi gøre anstrengelser for at rette op, så forskellige samfundsgrupper er ligeligt repræsenterede som domsmænd og nævninge, siger Bjørn Elmquist.

Politikerne har bestemt, at domsmænd og nævninge skal være repræsentative for befolkningen ud fra en række parametre. Det er køn, aldersgrupper og indvandrere og efterkommere.

Tidligere har der forholdsvis været alt for få nydanskere. Men det blev der rettet op på ved den sidste udpegning med virkning fra 1. januar i år. Det viser undersøgelsen fra Justitsministeriet.

Reglerne siger ikke direkte, at der også skal være repræsentativitet med hensyn til uddannelse og job. Men Justitsministeriet har alligevel undersøgt det og fundet skævhederne.

Bjørn Elmquist mener så absolut, at der også skal være en ligelig fordeling af domsmænd og nævninge i forhold til uddannelse og beskæftigelse.

- Det må ikke ende med, at det er eliten, der sidder og dømmer i byretter og landsretter. Det skal ikke være Overdanmark, der straffer Underdanmark, advarer Bjørn Elmquist.