Hjemmearbejde_kvinde_k__kkenbord_Flemming_Krogh_Ritzau_Scanpix_1650px
Foto: Flemming Krogh / Ritzau Scanpix

Dit skelet er i fare under hjemmearbejde

15. nov. 2020 12.00

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Stat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

To tredjedele af HK Stats medlemmer lider af smerter som følge af arbejdet. Det angav medlemmerne vel at mærke, før coronaen sendte de fleste hjem. Du skal derfor få ergonomien i orden både på jobbet og på din hjemmearbejdsplads, skriver HK Stat.dk.

Danskerne fik med rette stor ros for coronaindsatsen under den første nedlukning i midten af marts. Vi stod sammen hver for sig og viste stor effektivitet og ansvarsbevidsthed, mens det store flertal blev sendt hjem for at arbejde fra pc’en ved stuebordet.

LÆS OGSÅ: Psykologer: Ansatte i knæ efter måneders corona-hjemmearbejde

De statslige medarbejdere havde det fint med at finde ’midlertidige løsninger’, når de sad med den bærbare ved et lidt for højt bord på en stol, der ikke kunne indstilles. I virkeligheden arbejdede de under forhold, som ifølge arbejdsmiljøloven er komplet uhensigtsmæssige for krop, skelet og muskulatur.

Nu er den ’midlertidige’ nedlukning blevet afløst af endnu en coronanedlukning, der ser ud til at skulle trække ud for de hjemmearbejdende. Men der er for de fleste ikke sket væsentlige positive ændringer på de arbejdsstillinger og -forhold, som gav store udfordringer under nødløsningen tilbage i marts.

LÆS OGSÅ: Chefer med dom over hjemmearbejde: Sådan er det gået

Så dit skelet og din fysiske sundhed er i fare, hvis du ikke tager situationen ved den midlertidige arbejdsstation i hjemme alvorligt. Og det samme gælder ved den mere permanente løsning på jobbet. Al forskning viser, at forkerte arbejdsstillinger over længere tid kan give dig smerter og gener i muskler, arme, nakke og andre dele af kroppen.

Det er arbejdsgivernes ansvar

- Det er på tide, at arbejdsgiverne i staten får sikret en ordentlig hjemmearbejdsplads for medarbejderne. Det er de forpligtet til ifølge arbejdsmiljøreglerne, siger HK Stats næstformand Peter Raben.

Reglerne er ifølge næstformanden meget klare. Når man på arbejdspladsens anmodning arbejder hjemme regelmæssigt, og arbejdstiden svarer til en dag inden for en arbejdsuge, så er det arbejdsgiverens ansvar at sørge for en arbejdsstation, som ikke medfører gener for medarbejderen. Peter Raben råder dog også medarbejderne til selv at huske flest mulige pauser og sørge for at gøre øvelser, når det er muligt.

- De statslige medarbejdere var hurtigt på plads, viste stor effektivitet og var omstillingsparate i en svær situation under første nedlukning. Nu er de så igen sendt hjem med forventning om at levere et ekstra stykke arbejde under forhold, der for mange ikke er blevet forbedret. Så de skal passe på sig selv, siger Peter Raben.

Problemet er ikke blevet mindre

Indretningen af din arbejdsplads er ifølge forskerne generelt meget vigtig i forhold til at forebygge smerter i bevægeapparatet og nedslidning. Hele to tredjedele af HK Stats medlemmer angav da også i en større undersøgelse i 2019 at have smerter i fortrinsvis nakke, skuldre og ryg som følge af jobbet på grund af stillesiddende arbejde ved computer. Og det var vel at mærke ikke på en dårligt indrettet hjemmeløsning, men på arbejdspladsen ved en umiddelbar ergonomisk forsvarlig indretning af skærmarbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Er du gået kold i corona-hjemmearbejde? Her er et par gode råd

Efter nedlukningen i marts har en undersøgelse blandt HK Stats medlemmer vist, at hver fjerde under hjemmearbejdet har oplevet et øget arbejdspres. Det harmonerer dårligt med de forringede fysiske forhold ved hjemmearbejde. Og der er ikke blevet mindre travlt for de hjemmearbejdende i den nuværende nedlukning – nærmest tværtimod.

Et mindretal af de statslige medarbejdere har været så heldige at få opstillet en kopi af deres arbejdsstation i hjemmet med hæve-sænke-bord, kontorstole med indstillingsmuligheder og ergonomisk mus samt tastatur til den store skærm, som er i den helt rette højde. De behøver selvfølgelig ikke konstant bøje nakken ned mod skærmen, have armene løftet over tastaturet eller døje med en skæv siddeposition.

Du kan selv gøre noget

Men du skal ikke vente på, at de statslige arbejdsgivere får orden på din hjemmearbejdsplads, mener arbejdsmiljøkonsulent i HK Stat, Betina Halbech. Der er nemlig nogle ting, man med fordel selv kan sørge for at få gjort for at afhjælpe generne under hjemmearbejdet ved stuebordet.

- Variation er nøglen til at forebygge smerter og gener – også når du arbejder hjemmefra. Selv ved en arbejdsplads med en alt for lav bærbar ved spisebordet kan du gøre meget for at forebygge smerter og gener i nakke, skuldre og ryg. Det handler om at variere dine arbejdsstillinger og holde mikropauser – gerne med fysiske øvelser, siger Betina Halbech.

Gode råd foran skærmen

Ud fra mantraet ’den næste arbejdsstilling er den bedste’ har HK Stats arbejdsmiljøkonsulent, Betina Halbech, følgende råd til at få variation i arbejdsstillinger ind som en god rutine:

• Ryk af og til rundt på dit tastatur, skærm og mus. Hvis du bruger en bærbar pc, er det en god idé at bruge et eksternt tastatur og mus, så du støtter arm og håndled og kan regulere placering af tastatur uafhængigt af synsafstanden til skærmen.

• Stå op fx når du taler i telefon - og hvis muligt indimellem med din skærm ved et højt bord eller lignende.

• Rejs dig op og gå lidt rundt, hvis du skal tænke noget igennem. Har du arbejdsopgaver, der ikke kræver skærm, så spred dem over dagen, så du kan holde naturlige skærmpauser.

• Du kan måske også flytte noget af arbejdet væk fra computeren, fx ved at læse en tekst et andet sted.

Kilde: HK Stat.dk