Henrik_W_Petersen_Blik_og_R__r_1650_px
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet Foto: Blik- og Rørarbejderforbundet

Direktiv om mindsteløn vil trække tæppet væk under den danske model

1. nov. 2020 09.00
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

EU-KOMMISSIONEN kom i onsdags med deres længe ventede forslag til et direktiv om mindsteløn. Og selvom man fra kommissionens side har forsøgt at indrette direktivet, så det tager hensyn til lande som Danmark, der forhandler løn efter kollektive aftaler, så ligger det stadig direkte i modstrid med den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på herhjemme.

LÆS OGSÅ: EU-udspil om mindsteløn møder hård kritik

Det er meget bekymrende, for hvis det her direktiv kommer igennem, så risikerer det at trække tæppet væk under hele den danske model, som vi har arbejdet og kæmpet for i over 120 år.

Den danske model virker

Vi ved, at det system vi har i Danmark, det virker. Og vores model er kendt rundt omkring i både Europa og resten af verden for den lønudvikling og de fleksible og trygge forhold, som både lønmodtagerne og arbejdsgiverne nyder godt af.

LÆS OGSÅ: A4 Overenskomst – nyt nichemedie om arbejdsmarkedsaftaler og dem, der laver dem

Vi er ikke kommet hertil igennem lovgivning, men gennem forhandlinger på tværs af arbejdsmarkedets parter. Derfor er lovgivning heller ikke løsningen fremadrettet.

EU-mindsteløn er ikke solidarisk

Det betyder imidlertid ikke, at vi ikke skal arbejde for at forbedre forholdene i resten EU. For selvfølgelig skal vi være solidariske med vores kollegaer i resten af Europa. Men det er altså ikke solidarisk at indføre et direktiv, som vi ved, ikke vil virke, men som til gengæld vil skade danske lønmodtagere.

LÆS OGSÅ: EU-Kommissær om mindsteløn: - Dette direktiv giver ingen ret at gå til domstolen

Og hvis man lader det være op til regeringen i de enkelte medlemslande, så er det et direkte indgreb i den danske model, hvor det i dag er arbejdsmarkedets parter, der forhandler overenskomst og dermed fastlægger løn og arbejdsforhold.

Derfor siger vi i Blik- og Rørarbejderforbundet stadig ’nej tak’ til en europæisk mindsteløn.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.