20201203112817187_1000
EU-chefforhandler Michel Barnier er i London i denne uge for at forhandle en handelsaftale mellem EU og Storbritannien. Hans meldinger til diplomater giver dem håb om, at det kan lade sig gøre, inden ugen er omme. Foto: John Sibley/Reuters

EU håber på handelsaftale med briter i denne uge

3. dec 2020, 11:57
Der er blandt EU-diplomater håb om en aftale med Storbritannien allerede fredag eller i weekenden.

Meldingerne fra de intense forhandlinger mellem Storbritannien og EU i London er så positive, at der blandt diplomater tegner sig et håb om, at man kan lande en handelsaftale i denne uge. Der er dog fortsat flere forbehold.

Tre EU-diplomater, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, giver udtryk for, at det er muligt at lande en aftale allerede fredag eller i den kommende weekend.

Chancen vurderes som "50-50" af en diplomat, som Ritzau har været i kontakt med.

Dog kan det være en aftale, der måske vil være på kanten af, hvad nogle EU-lande vil acceptere, da EU-chefforhandler Michel Barnier og hans hold presser sit mandat til det yderste.

Frankrig er et af disse lande. Den franske præsident har i denne uge gentaget, at handelsbetingelser og retten til fiskeri i britisk farvand er afgørende for Frankrig.

En anden kilde siger ifølge Reuters, at de næste 1-2 døgn er afgørende, hvis man skal lande en aftale om fortsat frihandel mellem EU og Storbritannien, som forlod unionen i januar i år.

Parterne aftalte dengang, at konsekvenserne af Storbritanniens skilsmisse skulle udskydes til 31. december 2020, så de kunne forsøge at indgå en handelsaftale og i øvrigt aftale en lang række praktiske ting i det fremtidige forhold.

I den britiske regering er der også optimisme efter de seneste dages møder mellem Barnier og David Frost, som er briternes chefforhandler.

- Med baggrund i det, som jeg hører, er jeg sikker på, at der sker fremskridt. Gode fremskridt. Men vi indgår den rigtige aftale for Storbritannien, hvis en sådan er mulig, siger den britiske uddannelsesminister, Gavin Williamson, til Sky.

Han tilføjer, at regeringen i London "ikke vil underskrive en aftale, der er ugunstig" for landet.

Forlader fællesskab efter 47 år

Den irske udenrigsminister, Simon Coveney, siger til Newstalk Radio, at en aftale kan skubbes "over målstregen i de næste dage".

Storbritannien var medlem af EU i 47 år. I sommeren 2016 stemte et lille flertal ved en folkeafstemning for, at kongeriget skulle forlade EU.

Den beslutning har flere britiske regeringer siden kæmpet med at gøre til virkelighed.

Det lykkedes at få en skilsmisseaftale godkendt for knap et år siden, men de efterfølgende forhandlinger om det fremtidige forhold har været svære.

De har kredset om blandt andet retten til fiskeri i britisk farvand og statsstøtte.

Lykkes det ikke at lande en aftale, får det store konsekvenser for handlen og relationen mellem EU-landene og Storbritannien fra nytår. En aftale kan dog ikke ændre på, at relationen bliver anderledes uanset hvad.

/ritzau/