Din løn bør stige trods covid-19

Pengsedler_store_Mads_Nissen_Ritzau_Scanpix
Ikke alle virksomheder er ramt af coronakrisen, så med mindre din virksomhed har måttet gøre brug af arbejdsfordeling og lønkompensation, er der ingen grund til at holde sig tilbage ved lønforhandlingen, lyder det fra HK Privats faglige chef. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
18. feb. 2021 22.42
Rigtig mange er usikre på, om de bør bede om en lønforhøjelse under coronakrisen. Men for langt de fleste er der ingen grund til at holde sig tilbage, mener Kim Jung Olsen, som er HK Privats faglige chef.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Rigtig mange er i tvivl. Kan de mon tillade sig at bede om en lønforhandling i en krisetid? Skal de være nervøse for deres job? Vil det blive anset som grådigt? Og ville det ikke være mere klædeligt at være påholdende? Det skriver HK Privat.dk.

I HK Privat mærker man, at spørgsmålene melder sig blandt medlemmerne. Men lad nu være at lade jer lamme af tvivlen, udtaler HK Privats faglige chef, Kim Jung Olsen, som slår fast, at det - enkelte brancher undtaget - går fint i mange danske virksomheder:

LÆS OGSÅ: Løn er et større tabu end sex og arbejdsgiverne tjener penge på det

- Coronakrisen kan ikke sammenlignes med finanskrisen. Der er - helt unikt - lavet trepartsaftaler om lønkompensation og arbejdsfordeling, som holder medarbejderne i beskæftigelse. Ledigheden steg med knap 77.400 personer efter nedlukningen midt i marts 2020. Men ved årsskiftet var mere end to tredjedele allerede i job igen. Så efterspørgslen på arbejdskraft har flyttet sig til andre brancher. Medmindre din arbejdsplads gør brug af ordningerne om lønkompensation og arbejdsfordeling, er der ikke nogen grund til at holde sig tilbage.

Bevar din købekraft

Corona eller ej, så mener Kim Jung Olsen, at du som minimum bør sørge for at blive reguleret med inflationen - altså prisstigningerne - hvert år.

- Følger din løn ikke med, bliver den mindre værd for hvert år, der går. Din købekraft bliver udhulet, hvilket betyder, at du kan købe færre varer for de samme penge.

LÆS OGSÅ: Gik du ned i løn under krisen? Her er dine muligheder

Selv om Kim Jung Olsen ikke har nogen krystalkugle, så advarer han imod at tro, at prisstigningerne bliver ved med at være så diskrete som i 2020, hvor de var på 0,4 pct. Ifølge de økonomiske vismænd forventes inflationen nemlig at stige med 1,3 pct. i 2021.

- Hvis det holder stik, risikerer du at komme ekstra langt bagud, hvis din løn ikke bliver reguleret. Så skal du måske ind og hæve din løn med over 2 pct. i 2022, og det kan blive utroligt svært at indhente din tidligere købekraft.

LÆS OGSÅ: Ung elektriker scorer 130.000 kroner på løntjek

Tjek op på virksomhedens økonomi

Ifølge den faglige chef er der dog al mulig grund til at tænke coronasituationen ind i lønforhandlingsligningen:

- Du er nødt til at have øje for, hvordan din virksomhed klarer sig gennem krisen, inden du går til forårets lønforhandling. Tal sammen med dine kolleger og få styr på virksomhedens nøgletal; tjener virksomheden penge eller ej? Hvad er der i pipelinen? Skranter det, kan du nok ikke forvente den største lønstigning. Omvendt, går det godt, så sigt højere ved forhandlingsbordet, siger Kim Jung Olsen.

Tre corona-sceniarier, der bestemmer, hvad du kan i lønstigning

1. Er der tilbagegang i din virksomhed?
Så er coronasituationen ikke den mest gunstige situation at forhandle løn ud fra på din arbejdsplads.
Hvis virksomheden gør brug af lønkompensations- eller arbejdsfordelingsordningen, så er der ingen grund til at fare ind i et forhandlingslokale og bede om lønforhøjelse. Det er jo ikke hugget i granit, at forhandlingerne skal ske i foråret. Overvej i stedet, hvornår der er udsigt til mere normaliserede tilstande, og aftal så lønstigninger med tilbagevirkende kraft på det tidspunkt.
Står det slet ikke så slemt til, så er du i det mindste nødt til at prøve at få en stigning. Hvis der slet ikke er plads til lønforhøjelse af nogen som helst art, så overvej at forhandle andre alternative goder hjem. Fx ned i tid til samme løn eller ekstra feriedage. En feriedag koster 0,47 % på bundlinjen, men for arbejdsgiver er den ret beset billigere, da ens arbejde tit og ofte bare ligger og venter på en, når man kommer tilbage, så hav det in mente.

2. Er tingene status quo i virksomheden?
Heldigvis går det godt mange steder. Her er der ingen grund til at være tilbageholdende i forhold til at bede om en lønsamtale og sætte et ambitiøst mål.

3. Er der ligefrem fremgang i virksomheden?
Fremragende! Du har et medansvar for, at det er gået så godt, så sørg for at få en passende del af overskuddet ved at sætte et ret ambitiøst mål. Det kan jo være, du ovenikøbet har taget ekstraordinært ansvar under coronakrisen, fået specialviden eller har været særlig fleksibel. Ting, du skal have lønstigning for. Husk; tillæg kan være midlertidige.

Kilde: Kim Jung Olesen, Faglig chef, HK Privat