20201010054320457_1000
Regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti præsenterede tidligt lørdag morgen en aftale om ret til tidlig pension. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Historisk aftale:
Flertal for særlig pension til nedslidte

10. okt. 2020 07.00
Efter et langt forhandlingsforløb har regeringen indfriet valgløftet om ret til tidlig pension.

S-regeringen har indgået en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om en ret til tidlig pension.

Det fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligt lørdag morgen.

- Vi har forhandlet i lang tid - og især haft en meget lang slutspurt - og vi er endelig blevet enige om at etablere en ret til tidlig pension for folk med lange og hårde arbejdsliv, siger han.

Aftalen giver fra 2022 mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage, lyder det blandt andet.

Retten til tidlig pension tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

Det fremgår af aftalen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

DF havde flere ønsker

Aftalen er kommet i stand efter et langstrakt forhandlingsforløb fredag og natten til lørdag i Beskæftigelsesministeriet, hvor beskæftigelsesministeren først måtte kæmpe lidt med DF.

Partiet lod de andre partier vente forgæves til det planlagte forhandlingsmøde fredag klokken 13, så partierne kom først til at forhandle sammen fra ved 21-tiden.

DF spillede undervejs ind med ønsker til, hvordan retten til den tidlige pension skal finansieres.

Til sidst lykkedes det for Peter Hummelgaard at få en aftale i hus.

Ordningen finansieres i de første år hovedsageligt via det økonomiske råderum og senere gennem blandt andet et såkaldt samfundsbidrag fra den finansielle sektor og ændringer i den kommunale beskæftigelsesindsats.

I alt afsættes der gennemsnitligt cirka "3,5 milliarder kroner gennem årene", oplyser beskæftigelsesministeren.

Flueben ved valgløfte

Med aftalen kan statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen sætte flueben ud for Socialdemokratiets mest omtalte valgløfte fra folketingsvalget i juni sidste år.

Tilbage i januar 2019, da Socialdemokratiet stadig var i opposition, lancerede partiet forslaget om en ret til tidlig pension, som partiet ville afsætte tre milliarder kroner til årligt.

Retten skulle gælde dem, der var blevet nedslidte, samt dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Bryggeriarbejderen Arne Juhl blev på plakater med teksten "Nu er det Arnes tur" gjort til selve symbolet på den gruppe, der havde brug for en ret til tidlig pension.

Først i august i år kom regeringen med sit endelige udspil til den tidlige pension, som partierne siden har forhandlet om.

Udvidelse af seniorpension

Ud over aftalen om en ret til tidlig pension har aftalepartierne indgået en aftale om at udvide den eksisterende ordning med seniorpension, så alle med en arbejdsevne på 18 timer om ugen kan få seniorpension.

Lempelsen skal aftales nærmere med partierne bag aftalen om seniorpensionen.

Aftalen blev indgået kort før folketingsvalget sidste år af den daværende VLAK-regering, De Radikale og Dansk Folkeparti. Senere tilsluttede Socialdemokratiet sig også ordningen.

I dag kan personer, der har seks år eller mindre til folkepensionen, og som kun kan arbejde 15 timer eller mindre om ugen, bruge seniorpension.

3F: Aftale skaber retfærdighed

I landets største fagforening, 3F, modtages aftalen med begejstring. 

- Endelig ser vi en politisk aftale, der skaber værdighed og retfærdighed for manden på fabriksgulvet, bygningsarbejderen, stuepigen og alle de andre hårdtarbejdende lønmodtagere, siger formand Per Christensen.

Det var ikke mindst 3F, der i 2017 med en stor kampagne fik retten til tidlig pension på den politiske dagsorden. 

- Kæmpe ros til regeringen og til beskæftigelsesministeren for hans svendestykke. I dag skriver partierne bag aftalen dansk pensionshistorie. Et meget stort ”tak” på vegne af tusindvis af stærke og stolte lønmodtagere, der ellers måtte gå på arbejde med smerter og slæbe sig gennem de sidste år på arbejdsmarkedet på piller, fordi deres mulighed for at trække sig værdigt tilbage var taget fra dem.

- Med den nye politiske aftale har vi både folkepension, førtidspension, seniorpension og nu også retten til tidlig pension for folk, der er slidte efter et langt arbejdsliv. Det giver en langt bredere dækning for lønmodtagerne, siger Per Christensen.

Dansk Industri er bekymret

Den nye aftale vil ifølge Dansk Industri bruge mange penge på at trække tusinder af raske og arbejdsdygtige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet.

Og det er ikke godt, mener viceadministrerende direktør i Dansk Industri (DI) Kim Graugaard.

- Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere på arbejdsmarkedet som erfarne og vigtige medarbejdere, og vi ser ind i en fremtid med mangel på ikke mindst dygtige faglærte, udtaler han i en pressemeddelelse.

Den nye aftale giver de mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage.

- Vi håber, at regeringen som aftalt i forståelsespapiret snarest muligt vil fremlægge initiativer, som kan sikre de fornødne medarbejdere til det offentlige og de danske virksomheder. Ellers vil aftalen få yderligere negative konsekvenser for dansk økonomi, velfærd og vores arbejdsmarked, siger Kim Graugaard.

Dansk Metal glæder sig

Mens Dansk Industri kan være nervøs for, om der kommer til at mangle den nødvendige og kvalificerede arbejdskrav, er Dansk Metals formand omvendt meget glad for den nye aftale.

Formand Claus Jensen mener, at den nye pensionsaftale sætter den rette kurs for genopretningen af ret og pligt for seniorer, der har knoklet i mange år.

- I alt for mange år har der ikke været nok fokus på nedslidte, og alt for mange har ikke haft muligheden for en ordentlig seniortilværelse.

- Med denne brede aftale tager vi et rigtig godt skridt på vejen. Den vil utvivlsomt hjælpe mange, der har knoklet i store del af deres liv. Aftalen er en klar sejr for lønmodtagerne, udtaler han i en pressemeddelelse.

Dansk Metal er det forbund, der har den næststørste andel af medlemmer, der vil være berettiget til en tidlig tilbagetrækning, eftersom forbundets medlemmer typisk kommer i lære meget tidligt.

/ritzau/