20191212-105422-L-1920x1266we
- Da vi sagde ja til det her forslag, stod vi i en situation, hvor store dele af Danmark så ud til at være lukket ned henover sommeren. Men nu ser vi, at regeringen åbner hurtigere op end forventet, og derfor mener vi ikke længere, at det giver mening at suspendere 225-timers reglen, siger Bent Bøgsted (DF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DF i kovending: Vil ikke længere sløjfe 225-timers regel

21. apr 2020, 18:03
Dansk Folkeparti bakker ikke længere op om en suspendering af den omstridte 225-timers regel, der trækker kontanthjælpsmodtagere i ydelse. Danmark er åbnet hurtigere end ventet efter coronakrisen, lyder forklaringen.

Et politisk flertal har valgt at stemme for en suspendering af den omstridte og fra mange fronter udskældte 225-timers regel for kontanthjælpsmodtagere. 

Suspenderingen kommer dog til at ske uden et ja fra Dansk Folkeparti, der tirsdag har trukket sin støtte til at sætte reglen på pause under et møde i Folketingssalen.

LÆS OGSÅ: Dansk gigant indrømmer: Vi har brudt loven

Partiets beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, fortæller til A4 Arbejdsliv, at partiet har stemt gult - altså hverken for eller imod - forslaget, fordi genåbningen af Danmark under corona-krisen er gået hurtigere end forventet. 

- Da vi sagde ja til det her forslag, stod vi i en situation, hvor store dele af Danmark så ud til at være lukket ned henover sommeren. Men nu ser vi, at regeringen åbner hurtigere op end forventet, og derfor mener vi ikke længere, at det giver mening at suspendere 225-timers reglen, siger Bent Bøgsted til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge beskæftigelsesordføreren er det ikke længere urealistisk, at store arbejdspladser som eksempelvis turistattraktioner kan få lov til at åbne snart.

- Derfor kigger vi også ind i en fremtid, hvor det bliver væsentligt lettere for kontanthjælpsmodtagerne at få arbejdstimer nok, så de ikke bliver trukket i deres ydelse, siger Bent Bøgsted. 

225-timers reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal have mindst 225 timer på arbejdsmarkedet, for at kunne modtage fuld kontanthjælp.

Hvis kravet ikke er opfyldt, kan der blive trukket mellem 500 og 1.000 kroner om måneden. 

SF: En dårlig undskyldning

Hos SF giver beskæftigelsesordfører Karsten Hønge dog ikke meget for forklaringen fra Dansk Folkeparti.

- Der går nok alligevel et par sæsoner i dansk politik, inden man hører så dårlig en undskyldning, lyder det fra Karsten Hønge. 

Han peger på, at der de seneste dage er kommet mange flere arbejdsløse, og at meldingen fra Dansk Folkeparti først kom mandag eftermiddag. 

- Det hænger overhovedet ikke sammen. Og når det ikke giver mening, må man kigge efter andre forklaringer. Og det er så åbenlyst, at forklaringen her er, at det går dårligt for Dansk Folkeparti i meningsmålingerne. De er hårdt presset af Nye Borgerlige, der udnytter situationen til at hamre løs på mennesker med anden etnisk oprindelse, som er en del af dem, der rammes af 225-timers reglen.

- Derfor tror jeg, at Dansk Folkeparti har haft et krisemøde og sagt, at de ikke kan bære at blive presset af Nye Borgerlige, så derfor går de frem uden nogen rimelig sammenhæng og skifter synspunkt på det her, siger Karsten Hønge og kalder det 'ynkeligt'.

'Vi kigger ind i dyb økonomisk krise'

Tidligere på måneden vedtog et bredt flertal i Folketinget at trykke midlertidigt stop for 225-timers-reglen. 

Suspenderingen af reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere ikke vil blive sanktioneret for ikke at opfylde kravet om 225 timers arbejde i de kommende tre måneder.

Den betyder også, at kontanthjælpsmodtagerne får tre måneder ekstra til at opfylde kravet.

- Vi kan se, at rigtig mange virksomheder, også mange af dem, der normalt tager dem på kanten af arbejdsmarkedet ind, ikke har mulighed for at opfylde kravet. Så vi suspenderer det (225-timers reglen, red.) på linje med det, vi har gjort for dagpengemodtagere og sygedagpengemodtagere, lød det dengang fra Peter Hummelgaard (S) til DR Nyheder.