20190910-162235-1-1920x1920we
'Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark', lyder det fra Martin Henriksen på Facebook. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

DF'er hænger offentligt ansat ud: 'Komplet vanvittigt'

10. jul 2020, 19:16
Det møder voldsom kritik, at Dansk Folkepartis hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen hænger en offentligt ansat ud på Facebook.

Martin Henriksen langer på Facebook ud efter en jurist ansat i Udlændingestyrelsen, der har dobbelt statsborgerskab.

LÆS OGSÅ: Corona-Danmarkskort: Her er arbejdsløsheden størst

'Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark', skriver Martin Henriksen, der er medlemt af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse og tidligere medlem af Folketinget for partiet. Hans opslag er ledsaget af et billede af den pågældende medarbejder.

Det har vakt stor debat og flere kritiserer Martin Henriksen for at hænge en offentligt ansat ud med navn og billede på de sociale medier. Det gælder blandt andre udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

'Det her er komplet vanvittigt. Dygtige fuldmægtige fra Udlændingestyrelsen skal igen opleve at blive hængt ud. Jeg har netop talt med kvinden på billedet. Alle har det godt. Men Dansk Folkeparti burde grundigt overveje deres metoder. Jeg har 100% tillid til alle ansattes loyalitet', skriver ministeren på Twitter.

'Uacceptabelt og vammelt'

Flere fagforeninger tager også afstand fra Martin Henriksens metode.

- Det er både uacceptabelt og vammelt, at man hænger ansatte ud med billede. Det er ansatte, som går på arbejde og passer deres job. De fortjener ikke at blive hængt ud og hetzet eller blive brugt i et eller andet politisk spil. Det er usmageligt, siger Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening til Politiken.

Djøf overvejer at politianmelde Martin Henriksen. Formand i Djøf Offentlig Sara Vergo siger til TV 2 News, at fagforeningens jurister er ved at undersøge, om der er tale om injurier fra den tidligere folkevalgte politiker.

DF-ledelsen bakker op

Martin Henriksen selv siger til Politiken, at han havde overvejet, hvorvidt det var ok at lade sit Facebook-opslag være ledsaget af et billede af en ansat.

- Jeg nåede frem til, at det var ok, fordi vedkommende, så vidt jeg kan forstå, er radikal, politisk engageret og ikke selv lægger skjul på det. Det er altså en person, som selv har placeret sig i den offentlige debat, siger han til avisen.

Ledelsen i Dansk Folkeparti bakker op. Næstformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen synes, at det er godt, at Martin Henriksen sætter fokus på problemet.

- Vi er i den situation, at kvinden, der er ansat i Udlændingestyrelsen, har et dobbelt statsborgerskab. Hvis jeg selv var i en situation, hvor jeg havde et afghansk statsborgerskab, tror jeg, at jeg ville have svært ved at agere neutralt, når det kom til at bedømme en sag med en afghansk statsborger. Derfor burde hun for alle parters skyld erklære sig inhabil og afstå fra at behandle sådanne sager, siger Søren Espersen til TV 2.
Kvinden selv har fredag eftermiddag valgt at stå frem og kommentere på kritikken hos blandt andre TV 2 News. Hun kalder sagen 'dybt grotesk'.

- Jeg har en juridisk kandidatuddannelse, som gør at jeg forvalter lovningen. Og jeg er embedsmand, før jeg er noget andet, når jeg skal behandle sager. Det kommer før mit etniske ophav og min kulturelle baggrund og mit statsborgerskab. Min faglighed kommer først, siger Soma Mayel, der har været ansat som jurist i Udlændingestyrelsen siden 2015, til TV 2 News.