Det ku’ ske for dig:
Peer har været tre måneder på midlertidig arbejdsfordeling

Peer_S__rensen_tr_Odense_Marcipan_Rune_Evensen_NNF_
Peer Sørensen, tr på Odense Marcipan, ser frem til igen at arbejde fem dage om ugen efter måneder med arbejdsdeling Foto: Rune Evensen, Fødevareforbundet NNF.dk
2. mar. 2021 11.38

Denne artikel er oprindeligt bragt på Føevareforbundet NNF.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Selvom det har været dejligt at have fri hver fredag i tre måneder, så har det også været en underlig fornemmelse at have været sendt på midlertidig arbejdsfordeling. Derfor glæder Peer Sørensen, der arbejder på Odense Marcipan, sig over at være tilbage på den vante 5-dags uge.

Nye opgaver for tillidsrepræsentanten

Da beslutningen om midlertidig arbejdsfordeling var truffet, væltede det ind med opgaver til Peer Sørensen i hans egenskab af tillidsrepræsentant.

LÆS OGSÅ: TR-undersøgelse: Arbejdsdeling er populært i industrien

- Mine kollegaer havde helt naturligt et væld af spørgsmål, så jeg måtte skynde mig at sætte mig ind i de særlige regler om den nye midlertidige arbejdsfordeling. Vi skulle også alle sammen udfylde ydelseskort og ledighedserklæringer, så vi fik to medarbejdere fra Fødevareforbundet NNF til at komme ned og sidde i kantinen en hel dag og hjælpe folk.

Han har i det hele taget oplevet, at kollegerne har stået sammen og hjulpet hinanden igennem:

- At vores midlertidige arbejdsfordeling er forløbet så fint, skyldes helt sikkert, at vi har haft et godt samarbejde med ledelsen på den ene side, og med Fødevareforbundet NNF, a-kassen og FH på den anden. Ingen håber jo på at blive sendt på fordeling, men når det sagt, så tror jeg, at de fleste vil kigge tilbage på de tre måneder med et smil. Vi beholdt vores job, og vi led næsten igen økonomisk nød.

LÆS OGSÅ: Maskinvirksomhed: 11 ansatte reddet ved at bruge arbejdsdeling

Når produktionen starter op på fuld tid igen 1. marts, så er det påskens lækkerier, der skal produceres, og lagrene skal fyldes op, så både grænsebutikker og restauranter og cafeer kan få varer i samme sekund de får lov til at åbne igen.

- At vi stopper med at være på fordeling, er et tegn på, at det går i den rigtige vej, siger Peer Sørensen med et smil.

Da coronaen for anden gang satte en stopper for grænsehandlen i efteråret 2020, hobede varerne sig op på Odense Marcipans lagre. Og da alle landets restauranter, caféer og hoteller også måtte lukke ned, var det tydeligt, at der ikke var nok arbejde til de 60 medarbejdere på Odense Marcipan.

Selvom jeg tror, at de fleste af mine kolleger har nydt den forlængede weekend, så ved jeg, at de også glæder sig til at komme tilbage til deres 5-dags arbejdsuge
Peer Sørensen, tr på Odense Marcipan

Derfor fik Peer Sørensen og hans kolleger i slutningen af november at vide, at de fra den 1. december skulle på midlertidig arbejdsfordeling – fire dages arbejde og én dag på dagpenge.

Men fra 1. marts er det slut. En genåbning af samfundet er rykket tættere på, og det er tid til at fylde lagrene op igen.

- Man ved jo, at det er en skidt situation

Som tillidsrepræsentant for sine kolleger, kom meldingen i november ikke helt bag på Peer, og han har hele vejen igennem corona-krisen haft et godt og tæt samarbejde med virksomheden. Men meldingen om midlertidig arbejdsfordeling blev alligevel modtaget med blandede følelser – både hos ham og hos hans kolleger.

LÆS OGSÅ: 3F: Trepartsaftale er et opgør med udhulet dagpengesats

- Først og fremmest var kollegerne selvfølgelig lettede over, at der ikke var nogle, der skulle fyres. Jeg tror også, at det betød noget, at de enten skulle arbejde mandag til torsdag eller tirsdag til fredag, så alle pludselig fik en forlænget weekend. Og på grund af reglerne om arbejdsgivernes betaling af G-dage, så har vi faktisk kun haft en enkelt eller to dage på den forhøjede dagpengesats om måneden. Så økonomisk har kollegerne ikke kunnet mærke den helt store lønnedgang, forklarer Peer Sørensen, og fortsætter:

- Men det er klart, at signalet om, at vi er nødt til at være på midlertidig arbejdsfordeling, er alvorligt. Man ved jo, at det skyldes, at virksomheden står i en skidt situation. Derfor har det også været nogle måneder fyldt med bekymringer: Hvad kommer der til at ske? Bliver fordelingen på et tidspunkt udvidet til to dage om ugen eller helt op til 50 procent, som vores kolleger på Bæchs Konditori oplevede? Så selvom jeg tror, at de fleste af mine kolleger har nydt den forlængede weekend, så ved jeg, at de også glæder sig til at komme tilbage til deres 5-dags arbejdsuge.

Normalt er vintersæsonen lavsæson for Odense Marcipan, så medarbejderne er vant til at bruge noget af arbejdstiden på andet end produktion. Det plejer bare at være på efteruddannelse og kurser - ikke på dagpenge.