Martin_Lauritsen
22-årige Martin Lauritsen skulle forbi htx, før han blev færdiguddannet som butiksassistent i oktober sidste år. Han er glad for sit valg af uddannelse og karriere. Foto: Privatfoto

Martin er butiksassistent med studenterhue:
'Det er jo ikke bare at sidde ved kassen'

29. feb. 2020 13.30
22-årige Martin Lauritsen troede, at han skulle være it-supporter, men endte med at tage en uddannelse som butiksassistent. Han mener selv, at hans omvej forbi en treårig gymnasial uddannelse har klædt ham bedre på til jobbet.

Da Martin Lauritsen afsluttede efterskolen tilbage i 2014 og sendte sin ansøgning afsted til htx på Erhvervsskolen Nordsjælland i Helsingør, var han ikke i tvivl om, hvad planen var. Han skulle være it-supporter, når han blev voksen.

Men han kom på andre tanker halvvejs inde i den treårige uddannelse på teknisk gymnasium.

- Jeg indså, at det ikke var det, jeg skulle være, og jeg gik ud af gymnasiet temmeligt forvirret. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, siger han.

LÆS OGSÅ: 'Jeg savner dengang, jeg bare arbejdede på McDonald's'

Martin Lauritsen er i dag 22 år og blev færdiguddannet som butiksassistent i oktober sidste år, og han er glad for sit valg af uddannelse og karriere.

- Det er super fedt. I fredags startede jeg i mit nye job som salgsassistent i en Netto-butik på Roskildevej i Valby, der først åbnede i onsdags, så jeg har været med til at fylde varerne op og alt muligt, og mine nye kolleger er super søde mennesker, siger han.

Martin Lauritsen er en af de tusindvis af unge danskere, der ender med at tage to ungdomsuddannelser. En ny analyse fra uddannelsestænketanken DEA viser, at omkring hver femte af alle danskere under 30 år færdiggør en erhvervsuddannelse med en studentereksamen oveni hatten, mens hele fire ud af ti, der tager en handels- og kontoruddannelse, også har en studenterhue.

Lige præcis den kombination, hvor den unge først tager en studentereksamen og dernæst en erhvervsuddannelse, er god for pengepungen. Som 35-årig kan unge som Martin Lauritsen, der både er kontor- og handelsuddannet og i tilgift har en gymnasial uddannelse, regne med at have tjent godt 600.000 kroner akkumuleret i gennemsnit end deres faglærte kolleger uden en gymnasial uddannelse.

Forældre viste vejen

Det var Martin Lauritsens forældre, der sporede ham ind på ideen med at tage en erhvervsuddannelse. Da han gik på htx, arbejdede han en dag om ugen og nogle gange i weekenderne i en Spar-butik i Nivå. 

- De sagde til mig, at jeg altid var glad, når jeg kom hjem fra mit fritidsarbejde i Spar-butikken, så hvorfor ikke gøre det til min levevej? For en gang skyld lyttede jeg til dem, siger Martin Lauritsen.

Jobbet som butiksassistent byder på mange spændende udfordringer og opgaver.

- Jeg kan jo godt lide at arbejde med mennesker, at arbejde med mad og inspirere kunderne til at lave mad på forskellige måder.

Skoleopholdet på salgsskolen var også super fedt. Vi boede derovre og fik et tæt sammenhold i klassen
Martin Lauritsen, 22 år, htx-student og uddannet butiksassistent

Som så mange andre unge planlagde han at tage et sabbatår efter htx og søgte derfor et job hos Meny i Hørsholm.

- Men de tilbød mig i stedet en elevplads, og jeg besluttede at sige ja og gik derefter direkte i lære, siger han.

Han skrev under på elevkontrakten 31. juli 2017 og startede derefter på et 10 ugers kursus som erstatning for uddannelsen på handelsgymnasiet, hhx. Det var et onlinekursus med selvstudier og opgaver, som han kunne løse hjemmefra, og fagene talte blandt andet erhvervsøkonomi og virksomhedsøkonomi.

Kræver selvdisciplin

- Det gik godt, men det krævede en masse selvdisciplin at stå op om morgenen og studere alene uden lærere til at holde én i nakken. Jeg skulle selv sørge for at lave opgaver og aflevere dem, og jeg havde to eksamener, hvor jeg fik 10 i den ene og fik 'bestået' i den anden, fortæller Martin Lauritsen. 

Den to-årige uddannelse som butiksassistent gik 'super godt'. 

- Jeg fik nye vaner og havde noget at stå op til, som ikke bare var at tage hen og sidde på en skolebænk. Jeg kom ud og hjalp kunder og skulle også på skolebænken ni gange i en uge ad gangen. Dér lærte vi om kundeadfærd, og hvordan man placerer varerne og om kundetendenser, og hvor er kundemarkedet på vej hen. Altså om vi vil have mere discount eller kvalitetsvarer, vegetarprodukter og så videre, fortæller han.

Skolekurserne blev afholdt i Randers på erhvervsskolen Tradium.

- Skoleopholdet på salgsskolen var også super fedt. Vi boede derovre og fik et tæt sammenhold i klassen. Vi var en årgang på 20-25 stykker, der blev samlet på tværs af butikker fra hele landet. Altså fra Spar, Min Købmand og Letkøb, siger Martin Lauritsen. 

Hverdagen som elev bød også på masser af udfordringer.

Møder fordomme

- Det var super fedt arbejde, og jeg kedede mig aldrig. Jeg havde søde kolleger, der hjalp mig med at løse alle mulige opgaver. Jeg lavede blandt andet udstillinger i butikken og lærte, hvordan man hjælper kunderne, og en masse om de produkter, vi arbejder med, siger han.

Martin Lauritsen kan godt forstå, hvis mange unge har fordomme om jobbet som butiksassistent. Men de holder ikke, mener han.

- Det er jo ikke bare at sidde ved kassen. Du arbejder rigtig meget med, hvordan lagersystemer fungerer, hvornår hvilke varer skal stå et sted, og hvorfor. Hvordan varesystemet fungerer, lige fra scanning til placering i butik, hvordan varer opbevares, hygiejne og fødevarekontrol, siger han. 

Ved min ansættelsessamtale i Netto sagde min chef til mig, at han regnede med, at jeg vil være førsteassistent om et år og salgschef om to år
Martin Lauritsen, 22 år, htx-student og uddannet butiksassistent

Fordommene møder han også hos sine egne venner.

- Jeg har mange venner, som går på gymnasiet og læser videre. De synes, at det, jeg har gjort, er meget fedt, men nogle synes også, at det er en underlig levevej. De synes, at det er underligt, at jeg ikke bare tog direkte på en erhvervsskole, siger han.   

Martin Lauritsen har sin egen forklaring på, at han – statistisk set – kan regne med at hæve en betragtelig større årsløn og har lettere ved at få et arbejde end sine kolleger uden en gymnasial uddannelse.

- Jeg tror, arbejdsgiverne måske kan se, at jeg med en gymnasial og en højere uddannelse muligvis er mere kompetent og ved mere end mine kolleger, som kun har en erhvervsuddannelse. De har ikke den viden, jeg har fra dansk, engelsk, matematik, siger han. 

Problemløsning og regneevner er nogle af de kompetencer, han har fået på htx-uddannelsen, som han tror giver ham en fordel.

Regner hurtigere

- Når du er uddannet på htx, regner du hurtigere og nemmere på tingene, og du kan se problematikkerne og løsningerne hurtigere i jobbet. Men det afhænger selvfølgelig også af din personlighed, og hvor løsningsorienteret du er, siger han.

Som nyuddannet får han i dag mindstelønnen for en faglært salgsassistent, som ligger på omkring 127 kroner i timen – svarende til 20.500 kroner om måneden. Men det kommer til at ændre sig, satser han på.

- Ved min ansættelsessamtale i Netto sagde min chef til mig, at han regnede med, at jeg vil være førsteassistent om et år og salgschef om to år.

Hvad vil du sige til dem, som mener, at det er spild af din tid og vores skattekroner, at du tager en studentereksamen, når du nu ender med at blive uddannet salgsassistent?

- Med et højere uddannet personale får man et bedre resultat på den lange bane i stedet for bare at skubbe unge hurtigst muligt ud på arbejdsmarkedet. På min måde får du jo bedre uddannet arbejdskraft i det lange løb, siger Martin Lauritsen. 

Ville du ønske, at du ikke havde brugt tre år på gymnasiet, før du gik i lære som butiksassistent?

- Jeg fortryder ikke at være gået den vej. Jeg havde tre fede år på gymnasiet, som udviklede mig helt vildt, og to fede år på salgsskole, som udviklede mig og gjorde mig klar til at håndtere den virkelige verden.

LÆS OGSÅ: Danmark mangler unge faglærte: Løsningen ligger i storbykommunerne

Hvad er dit råd til de tusindvis af unge, som senest 1. marts skal sende en ansøgning afsted til en af landets ungdomsuddannelser?

- Tro på dig selv og gå med din mavefornemmelse. Det er som regel den, der er den rigtige. Og hvis du vælger forkert, kan du nå at vælge om. 

Hvad vil du sige til dem, der er i tvivl eller bange for at gå din vej?

- Det er en kæmpe oplevelse at arbejde som butiksassistent, hvis man godt kan lide at arbejde med mennesker. Og jo, måske lyder det kedeligt at lave det samme hver dag, når man er i lære. Men det kan hurtigt føre til, at du bliver en eller anden form for leder eller butikschef, hvor du får meget ansvar.