20200818-192259-L-1920x1282we
Sådan så det ud, da regeringen tirsdag ved et pressemøde i Horsens præsenterede deres udspil til en tidlig pension Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er dyrt at vælge den tidlige pension: Så meget koster det

19. aug 2020, 10:30
Det kan være rigtig dyrt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligt. Det skyldes blandt andet, at din egen arbejdsmarkedspension skal række tre år længere.

Regeringen kom tirsdag med deres udspil til en tidlig pension. Udspillet går ud på, at man skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til tre år tidligere end normalt, hvis man som 61-årig har arbejdet 42 år eller længere. Satsen bliver på det, der svarer til folkepensionens grundbeløb på 13.550 kroner.

LÆS OGSÅ: Kalder Arne-plan for 'efterløn på krykker': 'Det vil være en gevinst for nogle'

Men det kan være rigtig dyrt for den enkelte at vælge den model. Årsagen er den, at din egen arbejdsmarkedspension skal strække sig over tre år mere, ligesom man har tre år mindre at spare op til pensionen i.

- De to effekter betyder, at der simpelthen bliver mindre pension til udbetaling om året. Normalt siger vi, at man skal have cirka 80 procent af sin tidligere lønindkomst som pensionist. Hvis man går fra tre år før tid, bliver det mærkbart lavere, og man kommer til at skulle skære noget fra i sit budget, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA, til B.T.

PFA har lavet beregninger for B.T., der viser, at det vil føre til cirka 8.700 kroner mindre om året, end hvis man vælger at blive på arbejdsmarkedet indtil folkepensionsalderen. Beregningerne er lavet ud fra en person, der har en månedsløn på 35.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Kommentator: Ordningen er for Arne – ikke for generationerne efter

Carsten Holdum mener, at hver enkelt må overveje, hvad der er den største luksus: Er det at gå fra tre år tidligere på arbejdsmarkedet, eller er det at vente og så have en markant højere månedlig udbetaling?